[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
2040 係幾屈 同屋企人行廟 行郊外 再影下大合照 或者自拍下都得 最緊要又輕又細支 對於孝子要幫手咩好多野 個機動性都仲係度又唔會左卡右卡
現代鏡根本冇0.95 既需要,其實連1.2 都冇乜需要,不過係d 客見到會覺得好爽,真係做job 其實f1.8已經好夠做,1.2 最可取就係收光圈到f 1.8 d bokeh 唔會有光圈蝕
岩啊,只不過Leica 支Noct名聲夠響所以一堆中國廠鏡頭跟風(雖然真心講個風氣係香港人開始,第一支係SLR Magic個支0.95,後來先有中一七工個d跟風"參考"),然後Nikon個支望都知唔係實用鏡頭,真係純粹話比人知我地Nikon做得到咁解。
就mount口細nikon壓抑左幾十年
睇定出無反造最短法蘭距最大mount口先夠一吐烏氣
有得揀一定揀mount口大 起碼唔使擔心日後因size阻礙發展可能性
當年Canon願意一砲過飛起FD Mount全部User(依家Eos M又黎多次),Canon班用家又唔Care自己成set鏡變哂廢物先可以係mount口上贏到開巷(不過EOS真係正既,d Fuction係Nikon F mount去到末期AF-P鏡先完全cover哂d function)(FD d大砲好似可以送返Canon改mount)

Nikon包袱係重既,F mount初出到依家d 鏡除左APSC鏡(講緊菲林既APSC鏡)之外,全部到依家吉落FTZ都仲用得
無地方平,早買早享受
想咩部ZV1旅行用
有哂配件係要買 電同讀卡器係唔係必須?
第一次買相機
Sd卡都要買,電通常跟一燈。
同買電話差唔多,不過仲會有叉電插頭比你咁解
升貴哂係上下
我一月中買唔洗15k
諗住用分換coupon 點知原來有效期得1個月
而家有13000分唔知點算
得返啲垃圾換
你夠分換粒電?
長期無貨+本身有3粒
想由富士xh1轉會黎sony如果入手6400,但遲下帶去歐洲旅行,有咩鏡頭夠細岩街頭snap shot? 唔想太招搖,比人搶
kit lens
唔轉XH2?
轉A6400太降格啦
見倒ZV E1
專比拍片用咁

會唔會有啲專比人影相又細又平既機呢
A7C 個操控 EVF 同 Grip 真係唔太好
RX100VA
我覺得太重呀
部ZV-E1幾正
暫時除左4k50 30mins會overheat外
係未知4k 100p可以拍幾耐有無crop/firmware更新後會唔會拍耐少少
$16990依個價其他野都幾吸引

*睇完SP條片,見佢而家dele左(唔知係咪內容有野唔出得街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞