[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
youtube 大把
佢有跟正常蓋同磁石蓋應該冇問題
我仲以為佢跟得一個蓋
好似話黎緊出50f2
買多幾舊電好過你整體size變大
部野唯一短板真係粒電
多數一唔影就插尿袋差電
咁差?影到幾多張?黎緊去日本想睇下有無日本二手
有靚光好過有靚鏡頭
但唔of咁影
百零張jpg已經去左一半電
其實不嬲都講有閒錢咪買gm
相機唔係開工既話佢一直都只係奢侈品

係直至gm人出黎乜都推gm
完全無視新手問乜野,有咩要求都死推gm
大家先出黎提下新手買野可以理性消費
Sony大把選擇咁解

點解會射左去用十年前野就高尚啲
玩得數碼我諗多數人都追新
showroom幫到你
拎上手玩十分鐘,唔夠既玩夠半粒鐘自然有答案
Sony多副廠鏡的確係最大優勢
而我自己睇法就點玩都無乜所謂
反正錢係用家本人既
但果個GM人盲推gm洗版咁洗先令人難受

最7係GM人走去無乜副廠既Canon諗住圍爐
之後比C版人屌埋一份先好笑
上得去試都幾肯定a74落返黎
傳統啲咪搖黑卡,或者簡單啲後製推光暗位算
同埋呢啲情況落cpl filter冇咩用,唔想後製應該落gnd filter (定係rgnd?)

睇吓有冇影開風景嘅巴打解答到
佢冇一個post係唔俾人屌
Gnd
好睇個光喺咩位置
我覆個個拎婚攝做標準
講到專業就應該識用燈 而唔係追器材
係得啖笑姐
好多專業攝影都係 器材優先

亦好多專業攝影範疇 係唔會用燈
你影風景 影運動 動物 人文 用乜鬼燈
去旅行 街拍 邊個有心力帶燈出去影
好多專業攝影都係 器材優先 <<<呢句真

因為有啲Job你無部Phase One根本接唔倒,但前題係你都要識打燈,或者請個識打燈嘅人賺少啲。
呢度有冇人仲玩緊A-Mount 鏡?
玩咗支70300g 五年
近排入咗支tamron 50-400
明明技術同器材係分離

買機鏡係唔會送技術
但唔通你技術好 就可以用35影到400 f4影到f1.4咩

器材就同返器材比較啦
人地講大光圈 你講打燈有西用咩
又唔係個個影studio
又或者帶助手出去影人像
其實重點一路都係講緊應該用嘅場合做適當用嘅器材,無話過唔俾用gm唔俾用大光圈一定要打燈,情況係識打決定唔打定係唔識打所以唔打,無話過打燈一定最好但係點解會攞婚攝同人文做對比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞