[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
想問我用A74 拍4K片無論用XAVC S 定 XAVC HS 過落MacBook 用QuickTime 或 VLC 都play唔到,係咪部電腦太舊定要用某啲軟件play?
你手頭上有咩鏡先係考慮因素吧
電係必需
Zv-1粒電好快用完
我平時都帶2粒電
16-50 oss有防震有電zoom
仲要餅+2手新淨$500
sony 14gm
之前一直影開星
而家想買多支影老婆
呢個case 咁我建議你買24-70gm2 加塊blackmist 影另一半好d

1.鏡身輕d , 35-150 真係搵食用

2. 唔知你多唔多用tele (指85mm打後)一來難用,二來要同被攝者有距離先發揮到 ,即係你要指你另一半行最少5米外)

如果唔係一定要呢二支, 我會揀fe 35 加fe85 兩支f1.8 戰隊
因為我諗緊35-150可以旅行果陣用個大啲既range影
之前重用緊奸狼果陣用左幾年35mm同24-70。去旅行感覺zoom得唔夠遠
有無師兄有用monitor+
我部A7iv早排拎左去整隻Mon個”較”位
唔知點解個撚屌維修部同我update左Ver 2.00
宜家用Wi-Fi連唔到monitor+
屌佢老母真係好撚嬲
邊撚個叫你同我update呀

連唔到撚monitor+啊
完全冇影開相
純粹想買部靚少少既機影下條女,去旅行影下相
A7C加kit lens係咪已經足夠
如果要加多個鏡頭的話應該要28-75定35大光圈好
如果唔係好密咁去旅行,2470gm2平時出街輕啲都冇咁突兀同更有意欲出去影

我有35150,我覺得有啲重同埋體積大之外都幾適合我好貪心既性格都滿足到我乜都影。

如果唔介意冇咗24-35依段同埋整體size有啲招搖得濟都可以入依支。
支kit就算啦,入支2875g2用熟先諗其他定焦
巴打用落覺得支35-150影人掂唔掂
咁...你本身就唔使考慮2470gmii 吧
應該係龍仔28-200 同35-150
部機出咗好耐
平咗都好正常

買咩鏡就睇你想影啲乜
我覺得佢最後因為有tele都係會買35150
6400同6600都19年出,點解6600仲係萬幾蚊

打算試下影人同影景,kit支16-50夠唔夠學? 定係買支sigma 30mm/1.4好?
我本身小影人,多數係街拍之類。
但都有fd揾我影feedback都唔錯。

本身Fuji 用咗4年,用開MF鏡,雖然有1855+55200,但AF就麻麻。我主要都係街拍風景多。所以好多時候我都用50定同85以上tele影野。

然後半年前返香港想入Sony 就做下功課睇下邊支鏡好用同埋諗住之後接job,本身諗過2875g2但又覺得焦距唔多夠用然後見到依支同28200,然後網上又吹到咁勁咪買咗a058,以天涯鏡85打後有2.8都好癲。

用咗半年,如果唔係原廠控既,我覺得依支cp爆登
對焦就好爽快!全開都好shape
對普通用家就好重,我a74+a058+black mist 都2kg
鏡頭變形頗明顯,lr 開返修正就ok,然後缺點上面都講咗。

相我瞓醒再up,btw諗清楚先好買
唔好畀我9up吹兩下就盲入。
剛用完a7c+龍仔50-400 去完櫻花東京河口湖本棲湖之旅 多左200-400真係睇多好多野 壓縮感又整到 不過真係遲吓要入返龍仔支20-40 2.8 大景夜晚先得
兩枝都有
用途完全唔同
基本上冇得相比咁濟
點會
1635/2470都係82mm嚟
你咩setting
我都有用開a74拍4k
出mp4直接播到

個人使用感35150用完唔會再換24-200嘅鏡上機
畫面個人覺得gm係好少少少少
但基於方便真係唔會換鏡
有冇師兄有柔焦鏡推介
a74+a058+black同我諗緊買既組合一樣
不過2kg對我黎講唔算重之前影星成日拎住支3.x kg重腳行山都冇咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞