[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
見過人係城門水塘用leica 影pw, 大逆光唔打燈,唔落反光板,好想知成品🤣🤣🤣(可能後期大師,p 成個藍天入去)
真係咁想換鏡咩
你行一轉金都睇吓2p1v去到幾賤價,就知唔可以要求太多。
光源爭D塊面已經好核突,仲未計其他古怪狀況
唔補光真係過唔到自己,講緊插機頂直打都唔收貨

prewedding應該好適合個班大師
佢講d野同換鏡冇關bo ching
佢講緊個鏡頭支腳鈎住褲頭皮帶
去fd個婚宴, 個攝有用燈, 但好硬, 影個陣都知不妙
交貨d相見到個backdrop反哂光, 好核突, 接受唔到但又無仇報。
sor,我意思係咁樣唔安全,跌爛要成支換
仆街啦
我就係果啲冇大光圈就玩唔掂果類人
係陽光充足嘅環境下影都還好
一去啲暗位就影得勁差
所以唔識用寧願唔用,起碼死推爛推有貨交
Oic,個位ching好似用開50-400
成k重
一係正正經經用快拆扣,一係放入袋,一係相機帶啦,就咁勾住好牙煙
我無話自己唔係邊玩邊學邊練啦

比我影完全唔敢唔用,炒咁多點交代
因為唔落燈,後制死推加塊filter可以話係風格野,落錯燈打爆哂死左,點都執唔返炒得仲多,所以會寧願唔用

但係叫得專業攝影師出黎揾食,要咁樣真係得啖笑
又咁講,選擇唔去影條件差既位都係一個選擇,去揀條件好既地方影其實都算比其他人做多一步黎整靚自己既相

真係想咩位都處理得好既話,睇多d人地點影甚至睇人地拍戲係點處理都好大幫助
誠哥
落錯燈即係打錯,咁仲叫出黎搵食. 邊個想結多次婚
機頂是旦落softbox, 用ttl mode 點打都唔會爆啦
就係講緊,而家好多“攝影師”燈都唔落,可能巴打你用燈仲熟過佢地
唔好灰心 16-50我長期袋係身
請教一下大家
二手70200 GM 第一代 同 全新龍仔70180
大家會點樣揀,前者二手價同後者全新差唔多
GM功能多少少,但對焦速度同近拍能力好似龍仔稍勝一籌
GM二代價格高太多唔列入考慮
https://youtu.be/bIqa8djHp68

個review 正正 cover左哩幾支
唔該哂巴打
即係一係直上GM II
一係就龍仔
GM 一代可以唔洗考慮
其實錢唔多,買龍仔已夠。70200 唔係話下下拎出去用,特別係香港地方細,都幾難用。十次拎一兩次的話,不如d 錢買其他GM 鏡仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞