[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
如果想影吉田市嗰個例位大約用70-100呢個range就夠
咩位又唔講點幫你
20行內 以前apsc 70-300 夠影
照返100-400囉,有budget 70200+2X仲好
咁70開spec mode 應該都夠影?
河口湖28200好啲

呢張都是iphone 77mm影

焦距範圍大啲反而多啲唔同構圖效果

反正光圈都唔駛太大
知唔知Sony trade in 個價同出面差得遠唔遠,
想賣部a7r2,唔知值幾錢
睇你會係咩位影, 我今次用咗35 同 85去影
抵算入支24,拎上手試24g好似對焦快過gm,哩度有無巴打可以比比意見?本身另一支係85gm,放左支色馬35感覺唔岩用
如果24g 同gm應該點選擇 ?主要影相唔拍片
第一次去河口湖 應該都係大路野
諗緊應該會去
吉田市個打卡位
湖邊影日出
車站間lawson
倉山浅間公園
巴打你果陣 35 85 夠唔夠駛
35 85 一定夠
首先,你要祈求有好天氣

無雲個天氣好靚
諗住只係帶一支鏡去,唔知畫質會唔會差好遠
夠用其實都唔洗換
要等。有時以為失望,等一陣又會突然變清

補多張朝早影

我相機得支35

好想有支長焦影啲壓縮電線桿既富士山
好靚
睇返好似post唔哂咁, 唯有再post

我上次旅行經驗係用70-200
如果要影埋人嘅話你預大約85左右最理想
我收光圈影,建議朝早影完直落鳥居/神社如果唔係會好多人
唔值錢啦依家都出到R5
放到都偷笑了
倉山浅間公園去右邊用35啱啱好
中間個位就唔好同人迫啦
諗住去旅行拍下vlog, a6400係咪配Sony GP-VPT2BT 手柄就ok?
有無咩手柄推介?
想請教下如果唔用天工自動接環,手動轉接神力環有無推薦?主要用 leica m mount
用緊hawk's factory

so far幾好,我都幾常扭佢去縮短個對焦距離,但都冇變鬆

不過我剩係用過呢隻,唔知比起其他牌子係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞