[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
開包圍曝光 或者影raw拉番暗位應該都無問題
唔駛下下filter既
有相like左先
A7rv 個價去到差唔多兩萬八
咁貴
我都想課A74
但見到個價比起最低價時差唔多貴咗2k
等我黎減底你期望值先

a73/a7c個隻係creative style
我用a73呢代唔知點解都重係有陣green tint除,套完攪完光暗重要攪下d colour grading,續隻色拉下curve攪多一大輪先滿意

a74係叫creative look
係creative style進化版,色水靚好多,而且再多左highlights shadows等等既微調,FL IN呢兩款一套落去拉少少光暗我已經好滿意

再直接d講我個人會俾creative style 5分,creative look我會俾8分

利申a72轉a73轉a74

https://www.sony.com.hk/en/electronics/support/cameras-camcorders/articles/00273574
a74 前既sony d 色真係頂唔到.

利a71 -> fuji -> a74
好彩早一兩個月買咗
即係3000幾蚊?即買啦
Around 3400
平到
請教A7rII 想upgrade
值唔值得攻頂去A7rv?

好似a7riv 或riii性價比已經好好?
其實玩老鏡多
影景影人(小朋友)各佔一半

Capture One Express同付費版都係無得揀返Sony Creative Styles同Creative Looks用
玩老鏡建議A74
R4/5太高像素 睇到晒啲鏡頭缺陷
R3就除咗新電外冇乜升級
明白了
印象fuji個app自己可以揀返機身preset
sony
諗住買部a7iv + kit鏡旅行影相玩下
我諗旅行影相枝kit鏡都夠晒

家下諗緊見price行貨就18600
定係收部2手再自已買枝鏡好
見2手15000左右
想換新鏡請教各位師兄
機a6300
主要去旅行用影風景相
原本用緊枝鏡18105G壞左,想換枝定焦
睇緊E 15mm F1.4 G 貪佢大光圈又夠闊,想問下咁樣配有冇問題?定係有更好選擇
有錯屌得細力啲
由變焦轉做定焦 仲要15mm(22.5)
驚你後悔喎
你以前用支18105唔完全扭? 點解會諗用一支15代替
希望冇理解錯
一次過覆哂上面兩位師兄
枝18105大耐無用 keep得唔好,鏡入面發左霉
試機影出嚟好似無乜野,有啲怪怪地但又講唔出

想換枝15係因為黎緊去旅行想影極光,支鏡光圈夠大夠闊

上嚟就係想問下師兄意見,因為主要係去旅行用,揸唔定主意應該買番變焦定係買定焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞