[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
好想入28200 但一日未去旅行都想等雙城貴幾舊多兩年保
又有d擔心佢會唔會出g2
呢支會唔會咁快出G2呀?出咗2年到咋喎

嚟緊都會入28-200加多支35mm大光圈
因為我見2875 G1 2018出, G2 2021出
同埋主要係雙城冇得訂 之前訂35150都唔洗咁耐
如果更新時間支支一樣
17 28 就差唔多
28 200 同 70 180就差唔多一年

不過鏡頭無話定時更新既
我覺得係G1實在太好賣,Tamron可以放心揼本d出靚料d既大三元,所以G2快快趣趣更新。17-28都出得好貼A036,可能都會一兩年內更新,但70 180、28 200呢幾支都係Tamron E mount系列定左形之後先出,更新應該唔會咁急。

其實正常鏡頭都五到十年,或者有革命性技術先會更新,A036三年更新係好急好少見,而且又唔係有重大問題,真係純粹賣得太好,知道市場接受到,有成本效益所以先落重料,打到連2470GM2換代都跟住Tamron個輕量化呢個方向走,就知道有幾成功。
不過都想問問支28200唔計價錢同原廠支24240比點樣?原廠支24240聽講唔算好掂,變型大,要收幾級先夠濕。28200畫質上屌打既話,都想入返支旅行用,唔想帶70200出國,好L重
24240用落部A7S都唔Sharp,又重,唔好買。
呢個post第一頁 有sonyalpha條link
入面有d鏡頭簡易評價睇
支24240差到冇星
支28200有三星
我覺得睇題材,影人都係有大光圈好d。
龍仔仲有支70180可以考慮下
24240真係好垃圾

不過估唔到佢評價福仔支1056得Average,自己用落其實都幾OK,不過最Wide邊位同中間比係有少少唔夠sharp。上腳架收光圈用就好OK
性價比係幾好,但成像同性能 始終都係GM
都係,夜晚出新宿影人文嘢,多兩級光圈係幫到唔少
貴係咪一個問題
係…. 2代要17k
28200都無 性價比重量黎講70180 好過gmii 但光圈又大過28200
價錢差double 當然gm好 去Sony 一拎上手試應該無唔滿意
缺點得重量同價錢
24240畫質偏軟同重 , 有比較就當然後出 (2015 年 vs2020 年)既龍仔好好多

淨係影靜態風景,收光圈同會後期執相基本上交到功課

24-240 算係功成身退啦 , 話它垃圾果d 都要諗下當年e mount 有乜同類鏡揀
當年有人話支28135係天涯鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞