[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
sigma 65 f2 dg dn
sigma 90 f2.8 dg dn
你指50mm呢個range?原生e mount選擇好似真係唔多

諗到嘅有sony支50 macro、batis 40同福仔支65 apo
50 f1.8
50 f2.8 macro
50 f2.5G
55 f1.8za
50 f1.4za
50 f1.4GM
50 f1.2GM

副廠
sigma 50 f1.4 DG DN
samyang 50 f1.4

原生E-mount其實數下數下都唔算少
但佢想要放大率高
50mm呢個焦段真係多啦
但市面上根本就極少放大率高嘅50mm,除咗支50 f2.8macro 同隔離奸狼支RF50 f1.8 :-)
係我問得唔好
我想影吓玩具 不過一嚟就90Macro又似太勁
想揾吓有無啲standard焦距平時用有得 影吓玩具又得
呢啲係我望過吓 DCfever抄岀嚟既(啲數字好似有少少怪,定係我抄錯)

就咁睇係唔係35 1.8最抵玩
定係會太近
近唔近視乎你想影嘅玩具有幾大幾細
想影特寫定係全身
35.8 因為算係廣角
影出來透視感都係較強
唔怕煩帶機/卡上Sony 撚下再返屋企睇相最實際

Btw 如果Budget有限純粹玩下可以買個近攝環試下
Carousell 好多1舊水有交易
用返依家手上嘅鏡就可以減少最近對焦距離來玩
但要留意鏡頭唔係設計影微距嘅話近攝時畫質可能會下降
想問Joby GorillaPod 3K PRO Kit 夠唔夠A7C+ Sigma 16-28&T28-200?
佢For 3KG,我套野1KG左右
以前單反買腳人哋叫預多好過少 唔係會搖結果重到死唔想拎

仲有Peak Design 塊Plate係唔係通用?
依d價係咪張x記?
我都係估估下,屯市要買tamron鏡好似得果度
N年前去屯市無聊問價
佢對比百記同豐澤都多dd優惠
你呢d 根本無答案既問題來
明明自己手頭既鏡已經cover 以上range , 自己有機都試到 ,常唔常用,質素夠唔夠而想換鏡

c 50/1.8 同龍仔70-180 你youtube ig 都搵到有人影(or 執得好靚)
GorillaPod 3K同podzilla large兩款腳架都持用
長焦用GorillaPod 3K易炒好多
有無人知Capture one 同 Lightroom 大概幾耐先會update支2070g profile
一開始就90marco影玩具,或者影錶、影小物。

唔嫌對焦慢左d可以當埋人像鏡用,或者影花影蟲,本來以為Marco用途少,結果用到最後變左出勤率最高。

雖然係G鏡但係係Sony FE入面Sharpness第三強(岩岩先輸比70200GMII,唔係係長排第二),出個時無GM Ja,唔係可能掛GM,所以唯一擔心係Sony 會更新出GM版,不過肯定好L貴

上得FF有用既話,呢支真係必入
你係咪講RAW入電腦見到暗左
因為你相機Mon見到嘅野係RAW+Color Profile+DRO嘅成品
Color Profile+DRO唔會Save入RAW檔度
到你淨係睇RAW嗰陣就冇晒D味精
唔想個RAW同相機望差太遠就唔好推太多DRO
如果Color Profile睇起來好光就手動減返少少EV
BTW 我未持有過A73,但好多師兄都係話A73個Mon 本身太垃圾,淨係會用來睇構圖,曝光好難作準
買咗部a74
個sales話只可以用原裝轉插

想問手機火牛用type C得唔得?
入到電腦其實都冇問題
但係一入到 Lightroom Premiere Pro 就變暗咗
一陣我試下唔推 DRO 先
raw檔只係一個data,你就咁windows/ mac開黎睇佢只係用另一個color profile黎整preview你睇

入lightroom就跟你set既default profile黎出preview,你要入落premiere就點都要整做png/ jpg先一致到
仲有"機身修正"
都會修正返邊角失光情況
RAW角位未開修正檔會暗少少
希望幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞