[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
部ZV-E1幾正
暫時除左4k50 30mins會overheat外
係未知4k 100p可以拍幾耐有無crop/firmware更新後會唔會拍耐少少
$16990依個價其他野都幾吸引

*睇完SP條片,見佢而家dele左(唔知係咪內容有野唔出得街
睇住sir先
https://www.youtube.com/watch?v=dKnnDzTV448

410g
如果唔拍vlog,淨影相
入坑Sony應該a74定zv-e1
上網睇過review 同R6比 a74防手震冇R6咁好
zv-e1得1200萬像 又無evf
都係果句,淨影相A74既功能你用得到60%機能當你贏
zv-e1像素係for video,影相差咁d
咁a74定R6好,Target都係配24-70 2.8
但係Sony輕canon 50%諗住個防手震唔係差太遠,會入坑sony多啲
都不得不讚sony相機款既video機閹得好準
fx3,fx30,a7siii,zv-1,zv-e10
除左部zv-1f係電子垃圾外
而家出埋zv-e1真係補晒唔同層面既人需要
部機暫時有少少奇怪野/唔鍾意既野
全電子快門
a7c個廢evf都唔加
無前轉盤
舊ibis
Cinematic vlog條黑bar係一定要有同24p
同未知副廠鏡會唔會閹功能
4k120 未知點樣

雖然都係小問題
其他野真係唔錯 z電 超輕 多拍片功能 叫有其他色
16990同7iv會員價差一千我覺得少貴
雖然預訂送手柄
有T17-28,T28-75同Sony 85 1.8
如果想輕便D去旅行係咪應該換支T20-40 加支Sony 85 1.8
sor 原來係483g
https://www.dpreview.com/reviews/sony-zv-e1-preview
Key specifications
12MP full-frame CMOS sensor with no mechanical shutter
UHD 4K video at up to 60p without crop
Full HD (1080) footage at up to 120p
10-bit 4:2:2 capture (All-I or LongGOP)
4K/120p and 1080/240 will be added later (a paid upgrade in some regions)
5-axis image stabilization
UVC 4K/30p video stream when plugged in as USB device
Unlimited 4K/30p, 30 minutes 4K/60p (at 25°C)
Single UHS-II SD slot
Micro HDMI slot
483g including battery

相機都有DLC
Sony就係要閹到偏重影相又要輕既就買返A7C
如果要機械快門+evf就A7C
要前轉盤就A74

依部野最令我意外係$16990(半年後街價可能14000左右)
就有A7s3既高iso同低Jello Effect
對於唔洗長roll拍片同錄雙卡既算係一個福音

原本我成手FF鏡雖然拍片需求唔大但都準備入FX3
而家有依部野叫做多個選擇
膠攝話唔駛錢update 13:40 不過聽住先
好老實,真係比YOUTUBE 拍4K 片用,你地影相完全唔關事
同埋,除左一D VLOG 勁能外,我覺得A7RV 係實用D
見到有個國家Not Available
會唔會鎖區 之後炒港行
前排入左a7c,用緊kit 鏡影下日常野。想買枝變焦鏡影下風景,2070係咪值得入手?感謝大家
而且係無機械快門的
淨影相 應該唔需要考慮zve1
想問下a7siii 定位係咩?
低感光特別強
拍片機 附送evf同機械快門既影相功能
唔係比你影相用

影相用既就塞堆拍片功能賣貴啲比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞