[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
以前5D2 + 24-105L又係咁影,個客唔會聞相唔會睇有無紫邊。反而最緊要識打燈。
有冇人用a7iv 更新左上2.0, 有冇啲咩大問題
無咩陽光用支Tamron 鏡影咗陣花
機身有啲熱
請問各位ching aps-c機有無建議用咩鏡可以 hand held影到夜景?
用緊sigma 18-50mm f2.8 黃昏開始已經要推iso先夠光
好似有啲問題? 我黎緊去旅行, 擔心更左用唔到
定焦大光圈? f2.8 aspc都4.2
暫時冇人話有大bug

怕就唔好更住,冇咩功能上分別
sigma f1.4 d鏡會夠做?
個個app有冇使用上既問題
我覺得用新嗰個app連手機好用過舊app,連接上都穩定啲
其實用de noise software仲好,成本上實際襟計d

唔知你影咩主題,我自己覺得推iso影sharp d 好過你開盡光圈影到好鬆散
呢個功能真係好吸引
感謝ching
R5未support 好心咪鬼出
係,燈好緊要,但上連登就一堆追鏡spec 撚😂😂😂,其實影相個構圖氛圍重要過支鏡全開光圈夠唔夠sharp( 最extreme 仲要睇埋邊角夠唔夠sharp)

其實sony 最大好處係鏡choice 多,平貴任揀,不過好多新手連自己鐘意咩焦段都唔知就入左GM 鏡,之後又覺得有gm 大光圈唔洗打燈,就咁推iso, 真係好on9
得罪講句, 我冇R5, 所以對我黎講係好事
個個人玩法唔同就唔干預佢地,影相教學都好多固定觀念帶人走錯方向,見新手問咪教下觀念而唔係淨追spec就ok

不過自己覺得追spec都好,但唔好追到買完返黎又賣
無嫁,最容易覺得有升級感嘅野就係器材,香港人又捨得洗錢結果咪個個新手村出黎就攞住套神裝但係好多基礎都唔熟,上黎睇下傾下又有GM人係度推下,心思思又科水搞一大輪買個大光圈係解決左個問題但係純粹俾錢買技術,下次問題轉左少少又要換機轉鏡
唔係邊有咁多二手機鏡買
我反駁唔到
開頭我都好努力答下d巴打器材問題之餘
仲會建議多少少用下唔同鏡/平鏡去練下技術,講下攝影唔係器材行先依d說話
之前都有講打燈野...

結果無意間就變左話我:
廢老
說教
似住自己係行內人就講到好勁

所以連登都係派下膠,講下GM算啦
GM GM
連婚攝standard都開始唔用燈了
而家個世界係鬥平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞