[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
成像定焦
方便變焦
真係好睇你自己需求
https://youtu.be/AcLVJPOc9iI

https://youtu.be/BzSZjUkxGxY
因為變焦可動靈活性好似高啲

28-200鏡係28-70mm段最大光圈係2.8-4
最tele end都只係差一級光圈
唔覺得入多支2.8 你會感受到有咩大分別
好似上面咁講 夜晚用定焦大光圈再加善用現場燈光會好d
又好似啱,入支85f1.8好似幾啱數。
睇翻好似3500就有支
香港一街都咁多人,用35定焦影人幾好用
係迪士尼好啱用,唔洗同想影個個中間zip十萬個大陸人
街拍嚟講,用定焦可能係多數tim
主要都係輕便

同埋你街拍要影嘅嘢主要係街上發生嘅事,變數冇咁大,輕便性會重要過方便,唔似你去旅行或影event咁不時要影wide/ 遠啲,咁zoom鏡會好用啲
玩家->prime
開工->zoom
多數係咁?

見人結婚請攝, 收皮幾野都係用zoom, 成像夠交貨有突, 覺得fulll frame+中價zoom/prime鏡已經唔需擔心成像問題。
用prime限死個framing練構圖, 明白用咩蕉距影咩構圖, 之後覺得zoom方便好多。

利申: 玩家
邊有咁樣分㗎
邊件工具啱咪用邊件囉
點會咁樣分
都係睇餸食飯既姐
出job用zoom lens係因為可以靈活d
無關係 ,
工作範疇好大: 建築/生態/運動/商攝/婚攝/產品

咁樣諗只會限制自己
FF超廣角定焦有邊支好(手動/其他mount都得)
想輕身同平D
婚攝而家除左top果班,好多都係CP值行先
Sony人用Tamron鏡,Canon用adapter+EF紅圈

真係撈得起果D先會GM/RF
攝影師投資唔止鏡頭
周邊大L把配件買到你窮(HDD,SSD,SD CARD,相機電,電腦,燈)

淨做婚攝,基本上要養家既,D器材用到差不多爛就夠鐘換新又洗一筆
咁輕型組合,用hellolulu d斜咩袋算啦
做gym啦ching
佢都係相機袋黎
四邊會厚d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞