[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
暫時有5部FF,1部玩,4部做野
正常單拖既話2部夠做

但見過行家一機打天下
對比R3>R4
R3出果時都算有誠意
大電,改機款,好似仲有改menu?
依部野唔急影相或者無對比過現代機
現價好抵玩
R3有時真係會lag lag,影影下要關機重開,睇相直到係痛苦,lag,唔清,成日以為自己影到唔中焦,但當年出果陣真係屌打所有機種!
死馬如果肯出枝70200,2光圈就真係爽YY
係,用過新機對比R3好似hang機咁
但我好彩無重開問題

果時一部二手R3(R4出前一年)$15000真心抵到爛
個資料夾改左做日期格式都唔可以之前d 機咁咁直觀睇到日期,奇奇怪怪既setting
咁影相工黎講
婚攝算係最低要求嘅
以前d人影product 一出高像素機 鏡 咪又係追
影運動記者個班 咪又會追連拍對焦

業餘玩家黎講可能有d地方 一世人剩係去一次
要最靚鏡去影 又有乜所謂
有錢買咪得 唔洗講到用幾十年前嘅野就高尚d嘅
大家覺得乜牌子既 UV CPL 既濾鏡 cp值最抵屌
日本牌子來講,so far Kenko普遍較平,CPL亦有好多款唔同coating任君選擇,不過我覺得佢coating偏弱,有啲易花。
Marumi個coating就硬身啲,感覺上㩒用少少,不過一般同級嘅filter會貴過Kenko少少。

U V我理解中同clear/protection一樣用途,而哩個post推開B+W(留意返個grade,我唔記得,等師兄補充),Nikon Arcrest等等。
Kenko ZXII同Marumi Exus (Solid)/Prime都應該唔錯,當中應該又係Kenko ZXII最平(以日本買來計)。

利申:除左B+W,以上幾乎全部都有一至兩塊。
謝謝
b+w太貴 準備去東京睇

現在用咁kenko 舊野 有污垢整唔走
如果入手A7iv sd卡用v60夠唔夠 洗唔洗買到v90

普通影下raw少拍片
唔連拍,V30都夠;
連拍多過三秒就最好用V90/CFA。

https://www.alphashooters.com/cameras/sony-a7iv/memory-cards/
(不如下次條Link置頂)
師兄你睇下200MM F2 幾大支先
做埋70-200變焦應該成碌火箭砲咁
Sigma真係做得出架

Anti-tank rocket launcher:
https://youtu.be/C9UnFxwww3Y
枝2470m2半年入咗5-6粒塵是否正常
70-200唔知出c先定s先
Samyang AF 35mm f/1.8 FE 同
Sony SEL35F18F
呢兩枝各自有咩好同唔好?
就黎出花紅, 想賣左部RX1RII轉A7c加枝35鏡
搞到我唔想買a73a 想買a74
但同rx1比兩支應該都唔掂

要比較就samyang果支膠感勁d,畫質比較youtube好多片

sigma 35mm f2都係一個好選擇,靚仔好多
反而兩枝都唔夠RX1RII黎
咁好似唔換好啲 見佢粒電真係好廢
但個size又真係好一流 都係用黎影生活相多
Sigma 35裝完filter係唔係會用唔到佢跟鏡頭送個個鏡頭蓋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞