[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
你去旅行淨係影一樣野?
幾日前影 event 終於發現 a7iv 2.00 update 嘅bugs
開住藍牙+Wi-Fi 會有一定機率死機/突然 reboot,有冇 ching 都遇到呢個問題?
師兄你都係冇答到人
大家想知你支變焦係唔係唔會扭,你就答你支鏡有咩問題。
其實大家只係想知道你支舊鏡係唔係只用wide個段,怕你換左支定得番一個係段唔夠用。如果你支變焦一向唔扭只用wide個段,咁你去馬冇問題。但如果你其實會伸長黎用咁換黎點會解決到現有問題。
如果輕微發霉 都唔係好影響成像既 (好似係)
你會唔會拎埋支18105/其他鏡去? 如果去旅行得一支15 非常窄洗
支18-105 影出來無問題就照日常用,最多分開存放
好介意就去洗鏡

影極光就15mm 其實唔算太wide, 對上重有支11mm f1.8 ,你應該考慮呢支實用d , 到時現場唔夠wide 影大pat 極光驚你後悔
想請教下咁多位師兄
宜家2023先買A7IV怕唔怕太遲
又唔知要等幾耐先有A7V
同問,好似覺得好蝕咁
上星期入左手,全新,16000 左右現金價!

睇你用嚟做咩lor,我開工用真係唔怕所謂遲買,同埋lll 同 iv 都隔咗咁耐啦!
你咁問即係唔係必要啦
咁就可以慳返
你邊到買
去星際 俾現金價,唔洗萬七有新機

反而鏡二手仲抵玩啦!
係咪水貨都冇所謂?
星際買水係咪都會有單寫埋機身no
未買過唔識
邊度買
sorry, 你解釋完我先明樓上果位師兄既意思
我用支舊鏡會扭嘅
我諗得簡單左,應該換返支變焦會好啲
我得一支鏡就係18105
支鏡有幾點發霉,試左幾張相影出黎又唔覺有大問題,可能我木眼睇唔出

單一枝定焦去旅行應該唔夠用
呢幾日會去試真啲支鏡影出黎有冇大問題,如果無大問題當睇唔到啲霉點

定焦果度樓上有師兄推介11 1.8f,研究下先
想問下洗鏡係拎去sony維修部度整?定係去出面啲維修鋪

sony維修啲terms戴哂頭盔唔包一定清乾淨又唔包唔會整壞

雖然明白佢咁樣係要保障佢自己,但睇完啲字好無信心
A7v新出原價-》咁貴 都係等跌價先
跌左價-》過左幾年會唔會出a7vi
有個wild rumours 話會有a74a, 但唔知有幾堅,舊年十一月尾嘅,之後都無其他source再講
吹就吹到將r5啲新野下放哂,等得嘅可以睇下出完a9新版睇下係咪會跟手出呢部
a74a即係咩?
11同15視覺好唔同,你要諗清楚。同埋你想定焦係因為大光圈定圈點?
Sony 仲有枝10-20/4
等到sony執笠就肯定唔驚會買唔到最新既機
你用得盡a7iv六成機身功能再黎問會唔會太遲啦
岩岩攞住佢加支40mm去左台灣行下,再次感受到自己需要嘅係技術唔係器材
執下先再出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞