[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
Button無咩所謂 夠用有凸
Menu都係 set完又好少改
係見r5真係太貴
慣咗r2高像素返唔到轉頭
咁講兩部差唔多價好似真係r4好啲
正確
講真業內人係有閒錢先追相機spec
夠用既好多人都會收手
週邊一堆野要買
仲未計用爛啲器材要再買

真正追ff追gm多數係錢多身痕攝影愛好者
巴打你幾部A7iv幾支GM喎
唔明好合理
因為a7s3已經係接近三年前既機
比後面既機追到spec仲要唔比firmware更新無新function係Sony 係常見

部a1而家話就話係最高旗艦
但好多新function都係選擇性先比佢update

如果我真係要區分既
專業穩定性+拍片比重高:fx3/fx30
拍片比重中又會撈埋a7/A7r機一齊用:A7s
玩味性高+拍片為主:zve1

不過就我自己睇
中小型production買zve1做gimbal shot應該幾爽
依類唔洗長roll
拍片format又近A7s/fx3
重點係咁輕
係幾吸引既
C記你諗你
求指點唔想行歪路
我主要影相搵食,點都GM行先
但拍片我有時都插apsc
就算閒用拍片之前我都力推Sony 4k $500神鏡for A7iv用
你係唔係下下買鏡都會買原廠?
如果係買奸狼又好似冇咩問題
如果唔係其實你心目中應該會有答案。
反而最大concern係 R6+24-70 2.8 成1.7kg
A74 + 24-70 2.8 好似1.1kg 左右

如果防震唔係差太遠,我都係go for Sony多
https://youtu.be/lNY22vZ34-E
呢條有講哂三間廠比較
有段係試拍片防震。
sony係弱少少,但1.7kg你係咪有信心長時間用都揸得好穩先
1.7拎去旅行,諗起都想死
其實個心根本都已經偏向咗索尼
你想要防震好係for拍片定影相
影相呀
聽講Sony 高iso表現好過canon
可以搞高一級iso同搞快d快門黎解決手震問題。
遲吓去show room玩吓部機先
zve1 + samyang 18/2.8 / sony 20g / tamron 2040好prefect

可惜唔拍片 如果佢呢個size嘅影相向 可拆式evf就屌硬

買rx100 5a 係咪好過7

想keep f1.8
仲有16-35 f4 pz 都係好啱用
好似用iphone差唔多
純粹問下,搞咩要轉a6400 , 牌頭無乜so ,為左細部d ?

如果sony apsc 必推24za

或者極限細支
知唔知sony store有無得試zv-e1
頭先去咗旺角Sony , 有實機係度比人試!
唔該巴打 搵日去試下先
一睇重量知有錯 一般FF無反6-700g 計返C記支24-70成kg重?
無人覺得有問題先好野 睇返spec
Sony 24-70mm F2.8 GM II 695g + Sony A7 IV 658g
Canon RF 24-70mm F2.8L 900g + Canon EOS R6 680g
S 1358g vs C 1580g C記係重但未至於1.7kg vs 1.1kg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞