[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
想問下其實Sony冇買野,就咁申請會員係咪都會有3000分?
然後就咁去拎分買電
都好 想買1吋感光
同a7c一樣
唔關重唔重事,呢兩支乜都唔睇齋睇焦段既話,會以為係天涯鏡。

但事實上28135pz係完完全全為拍片而設計,光學設計、PZ同配合對焦器既齒輪,你用黎影相唔係唔得,好似你買架拖頭做日常返工放工既車都唔係唔得既

至於騰龍個支35-150其實概念上係一支代替哂35 50 85 100 135咁多個焦段既人像鏡(如果唔係夾硬要維持67mm filter,我估佢可以設計到 恆定F2,當然價錢會再貴d),全段都有定焦級既高汁成像同靚散景。

所以要拍片(講緊Set哂兔籠跟焦上重型腳拍電影個隻)就28135、如果影相就35150,但如果係去旅行或者一機一鏡個d就正正經經28200或者24240啦
想再問多少少

如果ZV-E10L KIT鏡影小朋友旅行會唔會重好
睇睇下又想買A6400
ZV-E10 a6400 A6100
影小朋友買邊部好.....
好煩惱
Zve10偏向vlog機
A6100 a6400偏向相機
咁我相機向多D
咁A6100 定6400好
6100膠機身,6400金屬機身
我會比多少少買金屬
就係奇怪係 A6100貴過A6400
係wor price.com睇都係6100貴過6400
但6400定位應該係6100同6600中間
冇研究開睇下有冇高手解釋下

https://kknews.cc/zh-hk/photography/mlp6ek2.amp
停咗來貨香港幾年 啲價唔update
重要多1stop光圈
A6600 有IBIS,A6400 好似話無,你CHECK下
但我地講緊6100同6400
6600太貴了
6600個定價太進取,自己出部a7c定價又只係貴佢少少
Size又同佢一樣咁輕細。
A6100好似停產咗?
下....唔係6100 新過6400既咩
係新少少,但其實同一年黎。
不過停產好多因素。
🙈其實6400平過6100
好似冇咩理由買6100
其實係 自己打自己打到自己收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞