[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
變左垃圾機,無撚用。
利申我都有一部。
Ching一齊轉機
有無巴打有玩70200??心思思想放100400sigma換支70200
20-70 G
有錢必入,又輕又wide
唔係好明 a7siii,fx3同zev1個定位分別。
Zev1平前面兩部差不多一半。
個價同fx30差不多,咁fx30又點sell呢而家
你要開工就會用fx30 嫁啦
我反而覺得sony扑得幾中d vlogger

vlogger最緊要係反mon自拍,加埋個ai framing可以冇腦拍,evf佢地唔care
vlogger set好哂就拍,好少會轉黎轉去。唔似影相咁,有時av有時tv有時m, 所以唔難理解cut前轉盤
sony新舊ibis手持拍片就算把啦,所以佢係咁加強digital stablize既feature

ZV-E1重可以食埋d有A74/R5,但又想多部機拍下片(e.g. making of),長上gimbal唔洗成日mount上mount落做balance
我係vlogger就用iphone算

呢部我覺得啱D有少少製作嘅youtuber多D
A7s3真係唔知點sell,你拍片都唔會用evf,做野既話都仲話要用Fx3,所以唔知罪大諗啲咩
新機加wide 鏡自拍 好重喎
係要買samyang 支17mm 超輕,再輕有24mm 唔夠100g
可能諗住仲有人對s3影相有期望掛。
想要A7s3既拍片feature + 高ISO,再加R5既高解像同對焦,然後賣$15k
但一部ff一部apsc買完fx30會唔會心理唔平衡。
呢個系列可能會斬,要hybrid 機我直接用A7iv 已經可以
開工唔會追Full frame
仲以為佢下放呢d function 之後出部s4
買黎玩個班咪會

識得真係做野個班情願用APS 多過FF
一來以前儲落黎嘅電影鏡大多數都唔係FF, 甚至有班係用開m43 鏡
二來機動/操控性強好多,先講鏡頭大細全部細一個碼以上,加上拍開野唔係一野blur晒,人哋人景敍事。再者深景深對於手動追焦黎講會方便好多

所以我真心覺得呢幾部機定位好準,以video 用途計
行業用家:FX3, FX30
一般用家(主拍片 副影相兼備):A7SIII
一般用家(拍開YouTube 個班):有錢ZV-E1, 無錢ZV-E10

其他只係想影相,但懶係話自己都想拍片個班,你有疑惑嘅,你已經唔係上面呢堆機嘅target, 安心睇返A74, A7R5
依家先出a7r4會唔會太遲?
唔會拍片 旅行用 會用腳架 有時影下貓 自拍反mon對我optional/唔需要
15 16諗緊a74定a7r4好
r5又out budget同埋好似同r4無咩大分別
Ps 前a73用家 覺得對焦已經好屈機好夠用
一入條link我就睇錯左重點
睇你想要操作好d,定還是照用a74前既button layout&menu都冇咩所謂
呢個正解
a7s3係打果一年既市場姐
部新機都係用現成野再包裝過,佢除左software加野其實都冇咩野要新整
擺a7s3係度做價錢對比吸引人地買新機其實都冇問題,最緊要有人買機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞