[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
認真呢?
婚攝唔打燈都得?
唔用燈啲膚色唔出。
去註冊處或者旺日酒店出門,多左好多唔打燈啦
其實無話得唔得,而家個市場就係平價速食套filter
standard都套filter preset又見過未?
無錯,係其中一個用途
仲有晚宴D地獄光唔用燈夠玩死人
不過唔打燈果批攪唔掂咪轉黑白相

本身打燈真係好多用途
但之前係度講過補光概念,即時比連登仔拎d"陳年龍友入門教學文"黎還擊

所以市場上
近年睇ig都見唔少自稱
自然光大師
自然不造作
其實說穿了咪唔識打燈
打燈打得唔自然係佢下下只識拎支燈做key light啫
呢啲嘢唔使咬,AB Test有燈同無燈自己試一次就得。
根本好多唔識用,無辦法環境瞬息萬變,個光唔同少少就要郁,佢唔用仲好過用,然後就包裝自己自然光攝影師
辛苦你喇目一巴
呢排都睇緊打燈教學
學多樣就係多一樣
用到最top既產品都搞唔掂仲有咩可以買
唔會有完嫁,因為根本唔知問題係邊,買完大光圈又買部高iso靚啲嘅機身都唔得就賣哂佢,我用iphone仲靚啦
係,其實光線唔夠/光質差,用最大光圈鏡都搞唔掂,攝影最根本就係首先要了解光性質,方向,軟硬,分布,全部都要掌握,一味追1.0 大光圈去解決唔夠光問題係冇意思的,因為前面講果幾個factor 都唔關光量夠唔夠問題。

最重點係你可以唔打燈,但唔可以唔識。
好多人玩多兩玩就非大圈冇可,但實情光圈太多無左好多野,所以而家幾鐘意睇鬼佬人像
唔辛苦,而家我上黎為左睇三島食花生
竟然可以去到唔到燈

一堆射燈、LED,成個場可以五顏六色
唔落燈真係唔識影,想學下野
f1.0 係做到好靚嘅mood shot,但都要識用現場光,但開工穩穩陣陣自己控制到啲光最緊要。
其實合照要每個塊面都有平均嘅光已經要燈。

不過潮流興唔用燈,係燈掣都唔開齊用iPhone影完Whatsapp畀個客佢自己推返光再上IG。
就算貴都唔打燈,個人經歷
呢種影相+SHARE方法唔係賓客做架咩
原來宜家D婚攝可以爛到呢種質素
顧客永遠最對的,iPhone同機機我都有畀相佢,佢最終覺得邊張靚我都無所謂,最緊要收齊數繼續有工開。
想問有冇師兄如果鏡有腳架耍 會唔會平時用個鏡頭腳架攝住皮帶來減輕負擔輕鬆d行 好似陀炮咁
地獄場咪見真章
所以好多新仔婚攝都唔擺晚宴相

先唔好講打燈依個問題
而家睇見d相
玩返80年代柔焦
又玩以前cheap雞十字星filter(實物果隻)
就知個市場已經玩到無野好玩要行返轉頭

不過最爛都未到wedding day婚,因為prewedding果批仲爛
A7 iv 邊度有免息分期
買Sony唔買GM = 啲相唔洗睇
無討論空間
匯豐卡好多地方都有
隔離富士post唔少真新手買相機去旅行,第一部就xh2s/xt5+紅標鏡
曝光三角都未搞清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞