[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
買咗咩鏡?
幾好 開心就得
A7c 細得來係好好既機
決定買A6400。唔想kit鏡

有咩變焦鏡推介
主要影人旅行用
想2-3000 睇下有無規過kit鏡既
Sigma枝 18-50?
S1850/T17-70
Sigma個價比較接近你筆直
旅行一機一鏡推sigma 1850 2.8

係睇下補唔補多支大光圈定焦16/30/56
都係得sigma 1850/ T1770俾你揀,T有防震但重好多,睇你個人選擇,我兩支都用過,最後keep sigma因為輕,要買多支就Sony 70350
細光圈?你拎恆定光圈變焦鏡同定焦鏡比呀?
死大陸仔 reganlam 又係度表演弱智
可能佢用開0.95
件死大陸仔 reganlam 係度大言不慚話F2.8係細光圈

都唔睇支F2.8鏡係咩類型嘅鏡就係度鳩噏去串人

咁講400mm f.2.8 GM都係細光圈啦

成日扮大支嘢咁去串啲新手,收皮啦佢
問問各位巴打
我拍片影相 其實都5:5比例
其實入A7 RV 有無問題
因為見到D youtube 介紹多數都提果凍問題
我用開4K 60拍野 唔會上到8K 會唔會好嚴重
好似高像素死症
28K
肥花都係27.5 急用尋日買左
唔好意思 想推多一推
因為我都有支50mm 1.8
雖然70 180t都包咗85mm
但始終2.8同1.8
真係唔知點取捨
可能都係55 1.8?
因為應該好過支canon好好多?
定係有其他options
而家支canon 50你用落有冇好唔滿意,譬如對焦慢、好soft之類?

如果冇嘅咪買85.8囉,如你所講,多支鏡玩下係開心啲,又話唔定用用下發現自己原來好鍾意85呢個焦段
因為我唔肯定支55mm 會唔會用落正過支50mm好多
如果3k換落只係好少少 就可能真係入85mm
或者可能咁問 55mm 85mm成像會唔會大分別?
有zeiss係咪真係好啲 還是都係無乜分別
同埋Batis始終又貴多咗 同埋好似都重
未衡量到值唔值得
Showroom試下先?
如果50mm 1.8就唔好心急買住
Sigma就快出支新f2
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=34720
你影人要睇下你影帶景定大頭多
55影帶景就flexible d,85你想影半身以上就要行到老連咁遠

canon 50.8同zeiss 55.8我個人會話兩個世界,55 1.8無論size、解像度、sharpness都贏,光圈全開已可用,不過會有紫邊,收少少就ok。另外影人skin tone都討好

可以睇下片,留意返55.8係用緊42mp
https://youtu.be/PoFsXaXKetI
https://youtu.be/4MtIRKqhWaY
建議你可以落showroom實際試用下啲鏡,親身感受會好啲,再唔係就網上搵啲55.8 影嘅raw檔嚟睇下

其實sony啲原廠鏡個價錢已經說明個定位,幾乎可以話貴啲就一定係好啲,不過個價錢同質素差距未必一樣咁大

所以我覺得你budget緊張嘅話,平平哋買85.8會好過買Zeiss
我見二手market兩支都係三千頭咁上下
唔該晒師兄用心解答
唔該晒師兄 會積極考慮吓
呢個range想放大率高啲係唔係無乜選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞