《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
其實冇呈到堂架
純去廁所俾金遠山睇加講成個過程睇佢信唔信
再擺係張檯到嚇9鍾京頤
法庭水樽實物唔係,水哥只係渣住

但當晚垃圾桶裡面水樽有影相
其實就算畀師爺上庭做證人,信唔信,法官會拋返個波畀陪審團決定
咁咪姐係其實有紀錄
間屋可以由被告判監
close 咗 file 之後都可以完全原封不動兩年
連啲垃圾都仲可以搵得返
甚至身有屎嘅鍾家都無諗過清理過現場
尤其好有手尾掉垃圾嗰個

某啲情節好似係為咗個結果而生出黎(例如黑社會追數)
而唔係由無數過程交織個結果出黎
有啲地方覺得怪怪地嘅感覺就係咁黎
所以有時睇得唔係好投入,好有awareness係自己睇梗drama
但演員啲演技好勁又補返,同埋有啲位設計得都幾好(e.g. 廖入去探監一句對白都無講過、dee成個角色)

啱啱睇咗齣戲搞唔掂
男性視角拍嘅片
黑社會追數係佢水哥喺旺角開firm接咗嘅case都推咋喎
又點樣「男性視角」
主角係男人就唔撚得?
仲話本身唔係拍呢套
乜代係話唔拍之後夾硬拍,但要二十日內寫得出嘅產物嚟
係咁食煙
不過係正嘅
其實再大眾化少少的麥路人都係sad ending。不過果D人一係未睇過一係扮唔記得,是旦啦。
示威, 唔抵得自己老公俾人搶
覺得謝幫手問醫生老婆收買證人啱唔啱嗰度over左。
呢一幕我覺得幾精彩, 鐘太唔出聲, 個樣同表情就係話俾你知我食硬你~
係你面前食支煙半句野都唔洗講之後轉身走人, 套衫仲要勁靚
再貼

睇完 係幾好睇
節奏比正義好
正義係不斷塞野俾你 無透氣位
Renci做得好好 未睇過佢啲戲 估唔到
王丹妮都幾好 有進步
不過有啲位唔係好搞得清
就係誤殺改謀殺
我知係王敏德果邊做野
但咁易架咩
唔係要有證據support?
科幻片係咁。
依家拍電影多左排戲
但我睇訪問話佢最想都係做演員
SM女王咁款
導演好好戲
當然何啟華都好好笑
講現實唔會打到權貴係真,但咁講無意思。

文學從來都係俾人類幻想/紓解,梁祝死而化蝶,包公可斬陳世美也是同理
唔現實個位係王敏德唔換走謝君豪姐,個角色咁有原則,之前守住d 傳統, 規矩,都係想將行之有效嘅制度繼續支持公平審訊。

佢睇完條偷拍片一定唔會幫手砌被告。與其俾王敏德玩爛程序上嘅漏洞(偷拍就算高清8K 都唔俾呈堂),不如由得黃子華玩另一個漏洞(該知嘅陪審團點都要知), 咁先真係公平。

不過現實黎講我覺得由day 1 開始柏天男就唔會出庭,成件事冇人知同鍾家有關。

直接安排王丹妮屋企漏煤氣,然後王丹妮點煙炸死, 燒埋間屋, 消防發現冇可疑
一早都講套戲係拍得好,唔係劇本好。
但可以將唔好嘅劇本拍好,應該仲難。
劇本係好,當然單case唔係set到perfect,好係好在佢好自然地將想表達嘅野表達出嚟,而且個故仔睇落係好順,好爽
絕對係高手先寫得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞