《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
你可以話對手差
但我唔認呢樣為係My盛唔係好掂嘅主因

My盛畀我嘅觀感係一開始已經將黃子華塑造成一位偶像
(呢樣同黃子華喺後期棟篤笑一樣)
My盛個idea其實OK適合做電視劇 亦同黃子華風格幾夾
但執行上真係麻麻
(另外我覺得絕代同My盛後期真係好重CCTVB,所以我唔覺好似其他人講到絕代非常好睇)

同埋我覺得My盛入面
兄弟唔似兄弟
姊妹唔似姊妹
「天冇眼」同「天有眼 」喺唔同座位
同埋我覺得邊個刻「天有眼 」呢三隻字唔係太重要

如果留心睇晒兩套
其實好難將《毒舌大狀》同《正義迴廊》比較
我都好驚訝咁多人睇得咁大意
坦白講呢套嘢都已經幾淺白
有留心睇基本上大部分位都解得通
想問下片尾彩蛋係咩
有野趕住做睇完就即刻走左
講恭喜發財
所以miss咗唔可惜
如果勁快過撚咗一億,明日戰記情何以堪
剩係睇成本已經笑死
以為有佢仆街既片睇
少透 未睇既自己決定

毒舌大狀講恭喜發財
我喺電視睇過好多次
謝君豪!!!
要紅了
成套野睇佢睇到好爽
尋日睇the one 嗰場以為真係咁簡單淨係講恭喜發財
點知爆燈原來係謝票
直頭係結局咁ideal係反諷啦
連結返現實,即刻PTSD
我睇左了
其實我覺得套戲係好流暢
但劇情都係太多bug,而且好有tvb feel..
一段精彩既法庭戲唔應該加上 「叛變」類,咁同玩哂有咩分別
同意 太tvb
作為觀眾會睇得好過癮
但事後諗返太唔真實
唔係一定要寫實 但都唔好咁童話呀
二刷左

最後黃子華講一大段對白嗰陣,後邊blur左隱約見到坐林保怡個位嗰個唔係林保怡,應該係替身
唔係話唔好睇
不過純粹當電影睇算
最尾子華段陳詞真係難分真假
公平公正,聽撚完真係得啖笑
想請教下
一套電影唔係當電影睇可以當咩呢?
所以fish同王丹妮真係les?
定係嗰幕係佢哋兩個以前係friend一齊飲酒咋
當日黃子華寫天無眼, 係給邊個???(法官檯底)
對應當日邊個知黃子華做過.
之後個個人同樣方式,在黃子華檯底寫"天有眼"
再加上黃子華係庭上, 法官幾乎任黃子華個人表演無stop佢

你就知天有眼邊個寫.
呢個係最後解釋點計會任子華庭上九吹.
+ 少少NG鏡頭!!
點解咁多人覺得謝君豪係「叛變」
由一開始兩邊搏奕都已經講謝君豪係好有原則,好睇重公正
所以當條偷拍片出咗嚟之後佢意識到王丹妮係無辜
本身都諗住recuse 自己,但俾王敏德拉線要佢留低而已
只不過佢留任檢控,唔代表要喺明知真相嘅情況下繼續砌王丹妮

成個情況根本講唔上叛變,只係佢一路都信奉同效忠真相
當真相揭露出嚟之後,就無必要參一腳老屈王丹妮
係,片尾有佢替身個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞