《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
應該唔得啦
佢係上訴誤殺,但謀殺係變左加控,而且謀殺門檻高好多。
其實誤殺最高刑期都可以係終身。
男主角吖嘛
佢早期楝篤笑講過
偷拍唔一定唔可以呈堂
法官有好大處理權
就以呢單案講,辯方申請,謝君豪唔反對就已經可以呈堂。
我會介定為拍得好,令好多人睇唔到,唔覺劇本嘅缺失。
但其實都仲有好多人睇緊果陣覺得唔通又或者一睇完都會發現唔通,上面都有例子唔重覆。
好嘅劇本唔係咁。
可能驚影射宜家?
宜家仲有Q世家可以隻手摭天
收埋前做大官唔俾人話係外國勢力算偷笑啦
佢地嘅手提 仲係用緊非touch screen?
收返
子華個部好似係股票機
唔係子黃 係王敏德同謝君豪佢地

唔通淨係可以睇三吏三別咩?
有啲人都唔化,成日話唔現實
咁係咪杜甫啲寫實野先係好詩好句
李白擦鞋擦到傻嗰啲春風拂檻露華濃就垃圾?
關漢卿嘅《感天動地竇娥冤》係乜呀?
唔現實呀,六月飛霜呀

「為善的受貧窮更命短,造惡的享富貴又壽延。天地也!做得個怕硬欺軟,卻原來也這般順水推船。地也,你不分好歹何為地!天也,你錯勘賢愚枉做天!哎,只落得兩淚漣漣。」
嘩!關漢卿同你打飛機呀!

當年淫審處要睇大量色情同變態血腥片, 所以話睇性器官同死屍。識得有人做過, 真係好難頂, 睇到好麻木。
佢拍喜劇其實ok, 以前套呆佬拜壽都幾好睇。最重要係唔好俾佢自己做編劇或者導演。
又咁講, 就算做唔到導演, 但做到成功演員, 其實都係佢以前希望得到的成就。
套戲本身都講左個制度好有問題, 今日呢度everything is wrong, 窮人含撚呀。
早期幾套幾好,後來絶代雙嬌我覺得爛尾,My盛lady完全唔知睇左乜。
如果係推到個細路撞到張枱而死, 點睇都係誤殺, 唔會入到謀殺。要證明有motive係好難,邊有證據。
口號式
首先,個model唔窮,佢有錢可以keeo住間大屋,佢可以有錢搵其他大狀。佢坐監一樣護膚有道。
二,個制度係有用,係黃子華自己一開始冇擅用制度。(eg寫醫生正式口供)
印象中 一罪不兩審係現代法律基本原則
無得告完呢條唔得 就告第二條 咁沒完沒了
現代香港唔係咁講。
Renci 比想像中戲份多好多
好多場口都做得幾好
但有場庭戲 佢主導盤問個幕
感覺佢太緊張 唔係好順 個到睇得有少少辛苦
佢呢種叫交替控罪
比余樂天限死左自己
明明之前做賴三冇得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞