《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
彭楚盈都係死於不幸
套野劇情其實普通
但勝在人物描寫做得好好
高可晴
直頭唔駛告
所以咪有Jury
審完即刻通知入境/海關
走唔到
被人發現於前政務司司長陳方安生的兄長 方曼生的物業中身首異處

2006年3月,死因庭陪審團退庭商議約4小時後,一致裁定彭楚盈因「死於不幸或意外」,極有可能由於濫用藥物、或嘔吐窒息延致死。

咩藥會食到身首異處呀
就差你果100分拎金像獎
係條屍擺到化到得返骨 跌左落垃圾桶
謝君豪唔係律政司刑事檢控科檢控官 佢無幫律政司旨意做野ge包袱 仲要佢係重視原則 保護法律為己任
而係法律原則下主控官責任唔係要被告仆街 而係要確保成個審判係公平公正
所以王敏德話子華會玩小動作 即刻答應做主控就係防止子華破壞場官司公平公正
但係當錄音出左 謝君豪發現玩野ge係王敏德 就想退出官司 仲會將聽到ge野寫落報告 叫律政司唔好繼續告被告
謝君豪憎王敏德係子華憎王敏德之上 所以先咁唔專業夾埋子華做鳩王敏德
而最後知埋真相先盤埋個醫生
又咁講 其實謝君豪盤唔盤醫生佢都死硬 呢單案有陪審團
陪審團係睇住個醫生點樣比子華問到口啞啞 正常已經唔會信佢d供詞
開頭不斷強調佢極度重視規矩同制度
專登拍到想講佢去到最後決擇
已經有晒片明知個犯係100%無辜
究竟仲要堅守原則令個無辜既人坐終身
定係違反規則去救返條女出黎
如果拍到佢仲係貫徹個原則到底
咁個角色都唔會咁有血有肉
我自己覺得水哥最尾同人講經個度多左
個班人渣黎,你同佢地乜春經
認同 一係就第一次講就講曬
現實已經日日含撚
賀歲片童話啲做個大快人心結局幫大家抒發下咪幾好

BTW覺得每一個演員都做得唔差
同你一樣,係咁望心諗做咩變咗樣
renci都幾正
講俾陪審團聽
係咪因為電話呀, 若果有smartphone 拍住𡃁妹做手語就乜都唔同
明日 戰記仲多
又好片一套
咁都叫好,王丹妮同fish個角色描寫咗啲咩嚟?
公道講,套戲質素普通,只不過對比黃子華前兩套賀歲片,依套好太多
港產片質素嚟講算中上,唔算非常好,好多地方太過拖長,同埋好說教模式
其實質素同外國律師劇e.g. suits一集差唔多
但suit d劇情好廢
第1,2個season幾好
起碼 Harvey 同 Mike 既毒舌好睇又意思
睇得出 Harvey 既恃才傲物

林涼水既毒舌做官嗰陣無喇謂,做民間大狀嗰陣唔貫徹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞