《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
我覺得第一條trailer其實好唔掂
我反而覺得係「賀歲片」呢個名累事,好多人睇完trailer 即刻講唔好笑唔會去睇
我自己睇,全套戲最有張力嘅畫面唔係法庭戲,反而係呢幕
我反而覺得係出庭,一個俾人鎖住,一個白衫帶律師入庭果場對cut.
張力係,只係前因可能阿太係雙性,但結果兩個男女攪上而放棄左阿太

而Trailer有出,但上畫cut咗可能係新春檔期問題
做神婆嗰陣已經覺得正
探監個part 就算佢地之間冇關係 都完全講得通喎 個part有咩問題
呢條片好好笑
呢個家, everything is wrong!
親一個, object唇

佢兩兄弟捱左咁多年, 依家一齊吐氣揚眉, 真係幾開心
下 有咩唔明 你自己唔明又要拉幾十人落水

我理解為 fish同妮以前好fd 然後柏睇中曬2個

其實段關係咁樣已經好明啦,又唔影響之後劇情理解
直頭影響咗個背景,點睇都似三個有玩開,已經識左一陣,而家等到生咗個女咁大個先來趕人走,正常都係唔合理。點睇都似三個人玩玩下但點知個老公玩到同人生女,養埋人成家咁,搞到佢咁嬲。真係想知佢本身係點演繹呢段關係。
由頭到尾都係窮人想寄生有錢人搞到有錢人嬲咗,襯返個主題。
做醫生做到佢咁蠢嘅
我嗰場冇人出聲,除咗柳記開門俾fish嗰幕直頭係有人嘩,仲有人話咁都得?
其實我都係咁諗,但冇咗嗰幕,變成fish偷偷走上門錯手殺人嗰下有三個可能

1. 老公包二奶成日唔返屋企(原來公司好多C9咁諗,似乎係睇漏或者睇得太多愛回家)
2. 阿太係les,老公只係裝飾品,但居然搞直咗女友
3. 阿太係bi,但兩個partner都唔愛佢
字幕後有咩片段?
太急尿頂唔順走左
點解子華要叫林保怡旁聽?
明日戰記套爛片死谷爛谷
做左幾個月冠軍好快又要收皮
特登叫佢來睇住自己點查個真相出嚟,成個場得佢一個係局外人加埋等佢以執法者嘅身份去收班人皮。

同埋林保怡作為兄弟,其實先係成套戲黃子華最親密嘅人,叫佢來見證自己復仇好正常
拜年
成套賣點就係古天樂好辛苦終於幫香港人拍咗套CG片
佢地寫劇本真係有返咁上下高水準,值得高票房
唔怪之得依家d戲要拍3個鐘 有d人要連痾屎都拍埋出黎
編, 導, 演都高質素。
同埋我好鍾意飯戲間屋。
一件玩完即棄嘅玩具cheap到走去勾自己個佬, 自己仲間接同佢地養左個女咁多年唔嬲就假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞