《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
現實係佢哋唔會仆街

唔講現實會唔會起訴,成件事都唔夠證據
妨礙司法公正:看更死左,無其他人證。惟一就係打dying declaration,但就係that’s it

謀殺𡃁妹:分分鐘火化左,得之前份驗屍報告。而之前份報告無講係出血後飲過量嘅水致死,亦無其他證據指向廖子妤同柏天男。只要佢哋唔認就得
睇完覺得似Better call Saul + 成步堂龍一
老婆點會叫佢去救女, 係去清場消滅證據。
咪icac做佢
唔會啦,你得閒睇多次果幕,fish係旁聽聽到子華話佢俾兩枝水佢個女飲嘅時候,fish個樣好明顯係好驚訝,所以佢應該唔知柏天男會咁cls
因為算死草個時 林保怡都係庭上面
呢套戲條橋都講唔通,純粹打飛機打倒邪惡既上流社會壞人,係香港收8千萬,證明呢度既人taste日漸低劣
其實睇梅艶芳同依套大前提係

懷舊

其他都係次要

你就最撚好taste
睇嘅人都係仆街陷家剷
滿意唔滿意呀?
屌一入黎睇真係笑撚左全部係到捉虱咁捉,又呢到唔合理果到唔合理,呢套一睇都知係FF片,你當黑色幽默咪算,睇戲睇到咁辛苦做乜9
除左音樂同個up dup事務所,仲有咩似saul
仲有王丹妮改控謀殺但係無人 challenge 過佢既 motive 無啦啦做咩謀殺個女...
唔係幾make sense.. 你話黃子華唔認真都算.. 唔通法醫又睇唔到? 定法醫又hea 住做?但唔係架喎 法醫唔係判斷左佢係比人推跌受到撞擊致死嘅咩?定係警察判斷?

Overall其實我覺得都唔係幾講到個公義出黎 如果兩年前黃子華認真少少 依單野係一個正常律師都解決到嘅事件黎 所謂嘅燈泡同水嘅證據 兩年前如果拎晒出黎講又點會告得入? 係就係對面有權有勢 好多野都有利對方 但今次證據咁充足 係黃子華一開頭on9姐..
掉返轉講,如果果個醫生一開始就幫子華,放左條女出黎,咁件事就完左,冇人會查落去
有時都幾好笑
好多人又話呢套戲好大台
啲野講得好淺
但上畫到今日都仲話套戲唔係好講到公義
話一套唔係探討公義嘅戲無講公義,係咪搞笑架

套戲兩個靈魂人物,遠山涼水
仁者樂山智者樂山
講埋出口,寧願無得做都唔想俾天收
寧願俾人打都唔想俾天收
明顯講埋出口係一個人面臨正邪抉擇時要點揀
涼水示範左揀邪嗰邊,害己又害人,之後先話唔要俾天收
即係由一開始,個世界閪所以做閪人,做左Candy
到改邪歸正,個世界閪但係堅持做返窄哥

明明係探討人性同天理,強調做人要憑良心
或者如導演同演員所講,係個俠字
套戲真係咁淺就唔好解錯題啦
智者樂水
打錯
咁又唔係咁講 個醫生有份做低個女 變相其實佢一開始已經唔係黃子華果邊嘅人
都係果句 假如換個正常律師 兩年前打依個case一定打得甩
個個臨場感做得好好 而且係3個律師vs
楊偲泳挺住對大波同大籮上旺角林涼水大律師事務所比大寶哥同手下輪仲有戲劇性,Yeah
上樓梯個shot麻煩導演出黎講解下
個解釋係個導演係男人 🧍‍♂️
我意思係個女人一開始判無罪,就唔會有上訴呢樣野,就唔會再查落去

不過聽古都係唔好駁古,好睇就算
老實講 睇完有啲心悒
好似睇完套AV j完番到現實咁

現實
冇陪審團 指定法官
Doj班撚屌主控硬砌到有罪
砌唔入啲法律可以改到得為止
早幾日睇完立場單案
套戲入面嘅偷襲 係主控兩面做已經唔同效果
球證旁證足協足委都係自己人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞