《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
最撚吹脹係戲裏面啲19嘢
現實有齊
偷拍證據 吹雞塞滿個旁聽席
你以為好離譜其實現實再離譜d都仲有
再加上fish其實係正印, 王丹妮先係二奶(第三者), 加上正常坐幾年就出, 若果想無手尾跟, 俾足掩口費, 基本上涼水真係hea打都得, 而唔駛玩良心發現, 繼續毒舌痴有錢佬, 不過就變黑色幽默, 就相對唔會太tvb
非常突然 好bad ending
其實我唔明醫生最尾點解要強調自己有開燈?
點解黃子華枱底有「天有眼」,請問有無解釋
楊偲泳雖然好多戲份,但又唔覺得佢好突出
因為果到好暗 要開燈先開到鎖
證明佢有開鎖 道門佢去果時係鎖左
淨係咁樣?咁其實有少少牽強,正常自己間屋就算冇開燈習慣咗都可以開到門,算了,我都係唔好駁故
佢自己落既口供
D場次係咪縮緊?有無機破一億?
其實個段戲係講緊醫生誠信問題
我知,但記錯咗自己有開燈,咪話自己記錯囉,你覺得陪審團會因為記唔記得開燈而影響誠信問題咩?
有冇開燈其實同有冇用鎖匙開門冇直接關連
一道屬於自己嘅門,就算摸黑你大概都會記到啲咩位置開,並不牽強
大把bad end戲,無間道咪就係秋生朝偉都死左,填海華就大搖大擺做上等人。
"有開燈" 係佢用來佐證自己 "要用鎖匙先開到門" 的說法。
個坑係佢自己掘出來的。
如果記錯有冇開燈,然後連帶就會質疑道門係咪鎖左,定係一推即開。
疑點利益歸於被告,佢唔記得就係對被告有利。
咁又好似係
Tks 巴打
有錢佬唔會搵佢啫
有幾大獲
包青天唔通又係幫宋朝打飛機咩
就係因為朝政黑暗,百姓申唔到冤,先會創作個角色出嚟做到啲同現實相反嘅事,一方面有娛樂性,另一方面又係表達緊社會幾黑暗
一開頭搵醫生佢咪話對門冇鎖
黃子華咪話有得打囉因為可以有其他人入過屋 果陣就可以幫佢甩身
其實一開頭幫佢冇罪釋放咪算 你要話對門鎖實 搞到之後既野
證明太緊湊 唔係講到tvb咁清楚既情節 就會有人唔明
其實都已經好易明

幫大寶哥啲𡃁保下釋,密食當三餐都夠生活嘅
因為黃子華要比林保怡見到
當初既佢已經變左
成功做番好人
我覺得唔止係咁,而係要喺一單無記者,主控同個官疑似俾鍾家當扯線公仔嘅法庭審訊入面,確保ICAC 會開file

因為如果金遠山唔公義,法官側側膊唔轉介調查,鍾家真係唔會俾人查

不過查又點,妨礙司法公正同謀殺都證據不足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞