《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
睇睇下
將謝君豪同劉松仁嘅身影重疊咗
有幾下以為係劉松仁做緊
睇到好撚尷尬夾硬鳩up啲金句叫拍戲 同tvb d劇有咩分別
正義迴廊正幾多剪接鏡頭都拍得幾似樣 個層次高幾十班
同意黃子華上兩套好差。
不過呢套至少算中上。
明顯係因為2004年香港仲有法治啦
想問下係監倉點解會放佢走
我覺得係想講 法律面前窮人含撚已經講左20年
個差佬同涼水傾計 突然諗到叫影個個私家偵探食不誠實使用電腦
放走涼水
希望串流加長版出返疑似雙性戀個背景,段三角關係描寫cut 左反而搞到有啲唔合理,正常出軌咁耐冇人知咩,女都生埋先來用錢趕走佢
似係本身諗住大家一齊出嚟玩,點知個老公竟然認真到生左個女變相比個賤人搶咗個老公。
trailer完全係神來之筆,明日戰記果D真係要學,呢個質素已經係基本
其實啲文件寫咗係2002年
如果真係咁大勢力
應該無事?
bgm的重要性
係囉 有冇人知邊個黎
你阿媽知唔知你係基嘅?
知,定係唔知
同意
人物少劇情簡單直接
好過塞一堆角色/主旨但最後講得唔夠focus
我理解係主要黃子華想林保怡去見證佢搵返點解要讀law既自己而唔係幫手拉人
好老土
完全冇深度
有咩好討論
戲本身拍得幾好,單就電影本身,成個劇情從頭到尾嘅氣氛營造,到最後確實令人有「大快人心」嘅感覺;無奈嘅係當電影散場之後,回到現實世界,睇到今時今日法庭對「法治」、「公義」嘅實踐,就令人覺得「法庭上的高潮」過後只有無盡空虛。
之前啲人對比飯戲同依套

其實個劇本得唔得

一樣嘢

就係子華改對白而大家又受嘅程度

毒舌明顯比飯戲多好多

另外cut咗雙性戀嗰part,咁就應該cut埋探監嗰part,結果出嚟cut一半唔cut一半,全場一半人都唔明
探監嗰part有咩問題
探監係挑釁對方
你咗講有道理嘅
之前佢地上過床,果場會唔同好多。
如果cut根本可以連食飯,話一齊歌個月都cut埋,唔駛唔湯唔水。
睇完終於明點解錢家樂飲完水會死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞