《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
因為睇慣左荷里活既特技攞黎做對比就緊係唔夠出色
但港產片過去廿年都唔好話有冇同樣水準
跟本直頭冇人去做
而且就算港產計投資係幾高
事實都冇人地Ironman第一集十幾年前投資既一半
今日真係揾班人黎塞住旁聽席
其實好可悲
電影入面既野係現實生活可以見到
好事, 證明香港觀眾唔係覺得CG大哂
南海十三郎果時已熱左。
我都覺得套戲好淺白,但唔知點解咁多人問一啲劇情交待得好清楚的野,包括自稱法律界人士。
到真係紀錄片, 又有人會話睇報紙咪得,駛乜入戲院。
戲入面起碼係大律師,現實只係一班150蚊廢物
47人初選案 排隊黨每人$150:有人叫我排…審嗰啲人吖嘛
https://lih.kg/3298862
因為謝君豪睇完片都相信鍾家先係殺人兇手,佢都想被告甩身,所以佢冇解散陪審團。
香港有間先濤,以前風雲,中華英雄(除左飛走果幕)的特技都ok的
DKLM
結案陳詞都講左
As a prosecutor 佢既工作唔係要定罪
佢覺得佢要比一個公平既審訊比被告遠遠重要過定罪
有冇人一睇就覺得同怒火街頭好似

「天冇眼」發展到「天有眼 」
同「有福叉燒」變「冇福叉燒 」完全唔同

琴日遲咗少少入場

林涼水俾人調去淫審處之前發生過咩事?
不如買飛睇多次?
十幾年前Fatface都好努力做緊
其實唔係冇人做

係2010年代開始,人地唔搵你地做
一來大陸韓國泰國人均成本低啲,水準又高
二來港片冇budget,其他大片都係國產片,搵都搵番大陸/韓國搞
《明日》去到10月都要靠好多離奇包場,先可以拋離番《飯戲》兼收過8000萬咋
論走勢其實《飯戲》較強

不過《毒舌》用唔使1個月收1億的話
都係創舉嚟
始終《明日》都要用成4個月先收到8200萬
但又唔好忘記毒舌係賀歲檔期上映,票房點都會多啲
仲有之前要針卡先可以睇戲
宜家大解放後第一套港產大片,個勢一定勁啲
點解酒吧d爛仔見到icac 會停手
我都覺得有啲似
見到有人show pass, 即刻會諗係警察, 而且佢跟手大大力打左黃子華一拳, 原本果條友應該收貨啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞