《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
唉, 想睇現實應該去法庭線睇news
十單有九單都係sad
但醫生個角色怪怪地
有錢女係唔小心,並唔係謀殺。
但醫生秒諗灌水,係謀殺思維嚟,對親生女咁做要超心狠邪惡加「極度冷靜」嘅人至會有呢種手段。
而家國安法以言入罪同暴動激光筆係超現實咁屈。
我睇梗嗰時都有啲覺得似睇梗 TVB 啲劇嘅節奏(但又唔係好想咁講出口),成個 flow 係好順理成章咁去。
或者佢想拍得熱血啲,將絕望拍成希望呈現比觀眾睇,所以明知現實無可能,電影都會實現。

如果想輕鬆下嘅話(賀歲片就係要輕鬆下),我都覺得套戲係值得一睇嘅,佢有啲位都拍得幾好睇
有無人覺得讀心神探個角色幾好,特別係個兩拳
打穩陣牌
太多突破一間弄巧反拙
其實個問題係
金遠山係一個極度重視原則同埋德高望重嘅大律師黎
憎人玩小動作都係基於佢重視原則同自己嘅專業

咁一個咁德高望重嘅大律師做主控官
喺庭上質問自己證人同偏幫辯方(中途幫手啲答問其實都係小動作嘅一種黎)
都變咗係極度唔專業,違反佢原則個幅度仲大過子華做嗰啲小動作
個嚴重性係嚴重到完咗場官司應該係成世無得撈嗰隻
所以同佢角色性格有好極端嘅衝突
就變咗令觀眾容易放大個非現實性
出咗套戲自己 set 出黎嗰個合理認知嘅範圍
(即係睇戲嗰時即使知有啲嘢現實係無可能,但只要合乎套戲個世界觀同故事基礎,其實都會接受到覺得係情理之內)

不過跳返出黎講,唔合理還唔合理,謝君豪嘅好睇還謝君豪嘅好睇,我都係覺得好睇嘅,只不過如果改好少少會更加好
我都想睇多啲林保怡啲戲份,依套戲啲配角全部都好好
佢臨尾都話咁做唔啱
但都驚畀天收
始終對醫生嘅描寫太少
要靠佢晌庭上嘅演出去鳩估佢究竟為左自保定比fish兇鳩先去補尾刀
我都鍾意睇佢,不過戲份太少。
谷德昭依家都ok,但可以做得再賤啲。
都解得通嘅,佢自視甚高,當法庭係自己屋企,唔放所有人在眼內,俾黃子華呢啲兜踎大狀寸親,問佢「係人唔係呀」咪還拖囉。
如果我相信條錄音係真,法官講乜都好,我都會投票被告無罪。

陪審團每個人嘅決定都唔使俾理由。
想問吓
如果一早發現個天使公仔 > 冇燈膽 加埋兩枝水

係咪用正經方法打都贏
只不過未必告得入鍾氏兩個 (雖然依家都冇)
最後神探坐係旁聽席個度都好過癮,無咩表情,但就好似睇穿曬班大律師咁
"冇燈膽"要個醫生講到"有開門燈"先有用,而兩支水只係兇下個醫生
關鍵係要令人唔信醫生"鎖咗門"嘅證供,
咁就冇證據証明MODEL係唯一疑犯
有條友想行出去, 佢專登唔讓俾佢過
又唔係咁講呀,有班人好鍾意跟權威風向架嘛
唔關事, 最後林保怡拘捕佢地時, 係話佢地串謀妨礙司法公正, 的確係ICAC負責的。

酒吧後巷果幕, 有人話睇到佢個證係寫ICAC, 不過我就走左眼睇唔到。
所以佢自己都好唔滿意自己咁唔專業
弱弱一問,如果之後個有錢女同佢醫生老公打得甩單謀殺案,係唔係冇人需要為呢單案負責
會不了了之,變成所謂 "懸案"。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞