《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
"In the case of R v Golightly (1997) 17 WAR 401, the Court stated, inter alia, regarding the criteria of dying declarations as follows: (1) the maker must be dead; (2) the trial must be for the declarant’s murder or manslaughter; (3) the statement must be related to the cause of the declarant’s death; (4) it must be established that the declarant would have been a competent witness; and (5) the declarant must have been under a settled, hopeless expectation of death."

個細路女個時唔知自己會死 同個看更唔同 所以death declaration唔可以作為傳聞證供既exception
想問下套戲坐唔坐震動位嘅分別大唔大
最佳男配角提名及得獎
最佳女主角提名
最佳女配角提名

邊個係男配角,阿Dee、王敏德?
邊個女主配, 王丹尼、楊偲詠?
的左個私家偵探去受
換左佢出黎
果個好似係女主角真人個老公
有冇cap 到?? 想聞?
細路女無遺書, 看更好似有遺書
所以看更證供有用.

個人覺得套戲有D伏筆無解到.
謝君豪好似係黃子華,專登踢走其他控方律,
令謝好大機會選上.

呢套戲最尾扭橋,解釋真係估佢唔到.
問過正義迴廊未??

呢套女角佔戲重. 應該WIn正義迴廊.
其他真係睇評審喜好
so辱華算女主定女配🤔
我都係等小醉俠開live講戲同真實嘅異同之處算
唔係喎
英文冇話要求講嘅人要「知」自己就死喎。況且你試諗吓,呢個要求對絕大多數情況係冇可能證明嘅事嚟。例如任何意外或遇害嘅人死前,你都冇辦法證明佢知唔知。
英文只係客觀講情況。
所以應該係要作證。

不過又講起另一樣野
icu入面係有可能有閉路電視拍住女童(遙距臨床監察用)。戲入面其實都要問一問醫院。
謝君豪個位係男配角。
死前嘅話
口講(手語)同寫低,法律效力一樣。
正義迴廊=>
講戲份So 小姐真係最多,算係女主.
但佔成套戲5份之一.發揮空間有限,
同毒舌D女可發揮空間, 無得fight.
細路女無真正遺書寫低. (任人吹)
看更係有封真正遺書,去同控方對質.(有筆跡查)
就係咁簡單!!
呢個免強去解釋,就係法官助攻.
因為睇完個段偷拍片段.
唔閘住黃子華講野.

最後黃子華檯低寫住天有眼.
對應之前黃子華在法官檯低寫住天無眼.
就知邊個寫.
筆跡一樣可以搵專家複製。
而家係法律講左口頭書面都得。

你有D搵野來嘈.
口頭遺言都要你個證人可信,唔計Win既大小分別.
有實物控方要舉證實物唔可信.
呢個case病人寫遺書時,應該有證人在旁(無利益衝突者)
細路女臨終證詞=>
1)辯方律師係唯一證人.係米可信??(有機會上唔到庭做證據)
2)證人唔識手語,有無睇錯??
(上到庭,都可話你睇錯.無實物證實.
相反有遺書,控方要證明偽造.
邊個容易win D??
)
法律係咁講,
所以咪有Jury去做判斷囉。
想問下有冇人記得王敏德段quote完整係點
Objection hearsay 多謝amber heard
"(5) the declarant must have been under a settled, hopeless expectation of death."

要上面5點全部齊曬 個細路女既證供先可以用
我覺得最終由謝君豪係「巧合」多過子華的計算。因為冇記錯佢係想四個都搵黃丹妮傾令控方搵唔到最好的人,但謝知子華玩小手段而唔理佢。所以最後由佢做主控方。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞