《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
拍得好?
成套戲 想講野大概明
但拍唔到出黎喎拍到好7 真心
prove 唔到還prove 唔到, 依家係控辯雙方每人一步迫證人埋牆角自爆,開波前水官都講明係打心理
其實呢個無得好講
人地喺自己地頭,別墅花園傾計,無諗過你會偷拍自己
如果講現實,呢樣其實好現實囉

事實就係個套套邏輯
壞人做得咁小心就唔會斷正
斷得正就係佢地唔小心
佢地連干預泰國內政都係喺花園傾,同一場景,鍾老太作出干預司法系統嘅指示「咪由個女人唔出黎」
反映埋啲壞人覺得自己隻手遮天,日光日白講呢啲野

所以,無鍾老太在場,Uncle Tung 都係入返房傾的
但係鍾老太在場,啲野就曬住太陽講
同意
好多位味好重
唔講2年既大屋

黑社會又係 為左想人知子華決心
所以子華比人打獲 都要接番2年野case
我明佢想表達咩
但真係為結果而生 硬插既劇情黎
大陸劇好興既野
Dee 角色ok 係要有
但戲院入面 佢講乜都有人笑
開始去到 唔好笑位都要笑咁 因為error ?
套戲咁易明都只係大概明
閣下不如chk chk智力
拎白卡平時都幾多著數嫁
又黎
只可讚既戲
唔係就係 智力問題
無討論空間既討論區
咁你講下唔明邊忽先啦?
劇情好多野都講到好白, 好難明佢會有咩乜睇唔明。
張國強出場後我一路睇一路O咀
成套都好多位 唔掂
最明顯幾個
有錢人會圍住係屋企傾真相 又比你拍到 錄埋音
係庭播 播完仲要無事 無換陪審
仲要主控 因為咁 唔幫有錢人
成件事好膠

黃敏德 多年資深顧問 仲要幫有錢人做咁多年野
但 比子華幾句激到
再鬧人 仲要鬧咁耐官無出聲
證人鬧律師 官唔出聲 
仲要子華問人 問完講 知你答唔係 唔洗你答
好

醫生又係傻仔角色
成team 人幫佢諗點答 但係佢都答到屎咁
最簡單問佢老婆有冇收買證人 都答唔到
做乜撚野

仲有好多位 但唔細數了

點解要將全部對手極速變到咁弱
子華光明正大咁贏唔得架咩
你都明唔哂套戲,你去睇多兩三次至返嚟學人討論啦
點解主控 良心發現 幫辯方
睇緊Tvb 劇?
係 好睇 好戲
我都子華粉 但依套幫唔落
主控咪就係睇左段偷拍片, 知道成件事唔係被告殺人,而係一班人屈鳩被告
你有無睇架
你咁都唔明金遠山點解要幫辯方
我建議你都係去睇多2, 3次先再討論啦
套戲成個原因拍左出黎都要問點解?

我幫幫你,係咪係覺得造成轉變個因素你覺得唔足夠?

如果係呢樣,其實都一早講左主控最憎人玩小動作。鐘家殺完人,叫醫生俾假証供,王敏德又走上門,現場又叫走曬傳媒etc,咪就係主控最憎既小動作囉,主控轉態既行為動機都好明確。

定你想反駁既位係現實邊有呢d劇情?

套戲都無講自己係sell絕對真實,如果照咁講咁以前所有一號皇庭、法外情,什至suits 都唔真實啦,戲劇只需要合理認知範圍內講到個故事,如果所有都要真實,連5個小孩的校長呢類電影都大把位可以反駁
金遠山既角色, 本身係一個好講規矩, 好講原則, 唔同流合污, 憎人走法律罅既人
到點解幫辯方,到最後講自己好唔pro, shame, 同寧願無得做都唔想俾天收。佢守既唔係人,係法律。其實樣樣野都講到呢個角色好白
套戲要challenge 既位係好多,本身係想拍得大眾容易理解接受,但問得出點解會幫辯方, 仲用tvb 劇黎比, 咁可以睇返cctvb 同順手驗下智商先
頂多咪阿媽無罪
搞到好似兩公婆會仆街就over左
藍色藥丸咁嘅樣多數偉哥黎
再講清楚d,係指商業節奏,
呢套商業片嚟
不過任何片都會有人鍾意,有人唔鍾意
我指呢套戲嘅節奏處理令大部份觀眾覺得好睇(票房反映)。甚至有觀眾會覺得連劇本都好(親耳聽到現場有人咁講)。
可能對普羅大眾嚟講,係已經好滿足。
但正如我都有講佢劇本嘅問題。
你認為拍得差都一定有你嘅理據。如果唔講節奏,拍同演都一定有唔好嘅地方。其實有場我都想講,我覺得好作狀,就係兩年後model食煙,真心我唔信佢做model果陣冇食煙,仲有坐兩年監皮膚仲咁好。

但正如上面所講,你介意,覺得唔好睇嘅野,喺其他人眼中可能又冇乜所謂。
因為呢家人冇諗過自己做嘅係有問題
如果唔係老太一早好似劉松仁咁煎鳩fish十幾巴先叫黃敏德諗點拆

而去到最後只有醫生呢個半外人覺得心虛同淆底..
公道講句 五千萬票房 洗撚你幫咩
咁又唔好咁講, 呢套戲真係有缺點有錯漏, 觀眾有權表達不滿。
雖然我就睇得好滿意。

5000萬票房真係好多人去睇先做到, 眾志成城啦。
條友講極都係套戲唔真實 討論黎都曬鳩氣啦
唔通我又去動漫台屌鳩佢地唔現實咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞