《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
臨尾喺court個場戲 金咪倒戈嘅
佢問個醫生對自己老婆嘅所作所為知唔知情&認唔認同
但佢咁講唔係base on 偷拍個條片咩?
但個條片唔係唔可以用嚟做呈堂證供咩?
天冇眼個字同大過天有眼唔同,根本唔係邊個加返兩劃
個重點只係曾經有人都認為天有眼,喺法庭刻左字
毒舌大狀 同 正義迴廊 根本就冇可比性一個現實事件改編,一個虛構劇本,而且毒舌大狀戲中好多情況都唔會係現實發生,現實點會比你係庭上咁樣玩野講咁多廢話

重要嘅係兩套戲都係表達緊現實社會最缺乏嘅樣野"公平""公義",講述社會上仲有冇"公平""公義"呢樣野都係近期港產片中流行嘅元素黎

而且"天冇眼"同"天有眼"係邊個位刻落去根本就唔重要。呢兩個詞想表達嘅係黃子華戲中入面嘅角色轉變之用

但個官唔出聲,辯方又唔反對(亦無需要反對)
咁咪無人理
大哥,鬼唔知佢同現實存在差異咩?但佢套戲係新年電影檔上影架。佢拍到咁黑暗啲人咪又係屌新年拍啲咁既野
詭探
fish一定係sheshe
柏天男同佢結左婚只係兩年就極速收左louise做二廠
d人好想入電影院睇紀錄片
無錯
我意思,要黃子華要贏,係因為對方幫,我唔知佢咁既主控官專唔專業,但劇情咁樣寫,其實好老土,請用真才實料打贏對方,唔好咁多良心戲
正義探討嘅問題係近十二怒漢多啲
真係用法庭去講法庭

毒舌係用法庭去講良心
而講良心黎講,命題更加貼嘅係窄路微塵
有套紀錄片過左今晚無得睇
我同意呢段處理得唔好
但其實可以諗兩樣野

1. 假如你係陪審團其中一人,你聽完段錄音之後,雖然個官同你講可以唔理段錄音,你會唔會真係唔理?
陪審團決定係唔需要俾理由嘅,有無理 / 放幾重要,只有嗰班人知道

2. 如上所述,陪審團有機會俾段錄音影響左,謝君豪hea 唔hea 做仲有幾大分別呢?

我覺得段戲只係想令金遠山呢個人物角色更加立體
但無論金遠山點做,林涼水呢邊都佔左上風,某程度上即使金遠山點仆街,林涼水都贏左

現實去諗,主控官應該喺嗰刻申請解散陪審團,終止審訊,防止呢班陪審團喺有機會受影響嘅情況下再審呢單案
有啲似 審判之眼 個木村
佢紅咗好耐,唔會因為呢套有影響
一定有正面影響啦
多左好多報道講返佢以前啲威水史
一個紅嘅人都可以更加紅
有無人留意到黃子華結案陳詞果陣後面林保怡唔同咗人
有無人留意到黃子華結案陳詞果陣後面林保怡唔同咗人
現實既話黃子華係臭格已經俾警察打柒咗
仲有得大大聲
睇完, 覺得雖然好睇, 演員好好, 但劇本好粗糙

係庭上爆左段錄音出嚟, 個官叫陪審員唔好理就算? 應該解散陪審員再審吧

又, 段錄音爆出左之後, 鍾家點解唔即時著草? 仲嚟聽審等第日俾人拉?
呢套垃圾就算啦
一開波就俾古天樂感情勒索喊哂口叫人入場支持佢
之後見飯戲就黎過頭就係咁包場篤數保第一
就算唔講劇情,佢sell 果d特技我都唔見得有咩咁突出
十二怒漢神作,完全無得比
呢套你當tvb爽劇睇就ok
你有無睇我講乜先re
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞