《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
今日啱啱睇咗,無話子華比唔到一球
岩呀,比到同會比兩樣野
謝君豪氣場好勁
我估最佳男配角十拿九穩
偷拍到太on9
咁大間屋居然露天講秘密

後面太理想化 應該曲折d 贏得辛苦d
基本其實佢條片放左上庭 班陪審都知個被告無辜 贏左9成 不過爽片黎講唔錯
零對白睇氣場

二人在戲中真正對峙的場口不多,唯一一場共處的又完全無對白,有觀眾覺得張力滿滿,但亦有人大惑不解為何默不作聲,不如由兩位幫大家拆解箇中關係。王丹妮︰「首先造型好幫到大家,兩人景況一目了然,但我就算處於下風,當下都不可以輸,那團怒火鬱結要愈滾愈大,導演不想用對白,只靠眼神和小動作,將這份力量發揮出來。」

廖子妤的出現,就是一副挑機模樣,看似要奚落對方,但其實不止於此。廖子妤︰「我不止是來挑釁,當中心情是有恨與憎,但又不能夠講出來,就好似玩Poker,一日未開牌都不能透露底牌,是一場情緒博奕。雖然沒對白,但拍完覺得好累,是好難得的經驗。」

原文網址: 毒舌大狀|王丹妮有得鬧黃子華暗爽、廖子妤被上等人價值觀考起 | 香港01 https://www.hk01.com/article/860307?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
劇情真係比較簡單

但又拍得幾好睇
今日睇左好正 但好撚嬲 隔離個阿叔部電話一有msg就響一下 好聲好氣叫左佢較靜音 佢望一望我就算 想問下除左屌佢可以點做 搵職員就攬炒成全場都唔洗睇
謝君豪其實戲份都唔少,希望電影公司將子華同佢都報男主角
唔知會唔會攬炒,不過支持你去揾職員,啲人真係冇家教到
佢甚至有角色轉變,但佢都始終唔係嗰故事核心
聽過一個講法係依套戲話比你聽
你要爭取公義最後都係要駛橫手(因為唔公義嘅個邊都係做盡一切喇渣嘢)
正如佢地又辯方搵人跟蹤偷拍 唔跟程序播聲帶

睇完之後我當佢係五星滿分難度有四星嘅case
如果要五星嘅話應該係国安法級數
冇陪審團 仲要指定法官
點煙手震果度 好正
其實同日劇個套99.9%冇咩分別
成套野最on9就個老公
明明老婆叫你去救女
佢走去殺女
謝君豪好撚型
見到有人話睇完大快人心
我自己睇完覺得好壓抑
面對不公義、有權有勢嘅人玩弄法律制度
電影都要用illegal嘅方法去解決問題
同埋要靠有良知嘅人幫手

現實呢
現實就係普通人冇嘢可以做到 等俾人玩死

我覺得佢最後鬧後面班大律師嗰陣
其實都係屌緊所有有玩弄司法制度嘅人

戲入面公義有彰顯到
現實就難講了

如果睇完套戲覺得好大快人心
咁的確係精神鴉片嘅
但我睇完就好壓抑
當你睇番香港依家個制度比支那玩爛哂
就會好想喊
中家係香港嘅大世家
不過董伯伯無王敏德咁型棍子
董伯伯:腳痛
中家你當係特區政府就得
睇嘅過程係好緊張嘅,結局大快人心
但真係有種套戲只係俾窮人自我安慰嘅感覺
我又覺得睇完唔撚夠爽
知果兩公婆比人拉 only
好似到喉唔到肺咁
想睇埋王敏德果堆人仆街
除左係花園講秘密之外
仲有幾個牽強位
無燈膽呢樣野兩年後拎返出黎做論點又太過無力
細路女 飲水死 應該法醫好易發現架嘛?
覺得呢兩點其實兩年前已經可以發現到

話超好睇又未到 好 typical 既法律戲
但都值得去睇 叫做唔錯啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞