《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
兇佢唔好上訴,坐完十幾碌
最好入唔到謀殺都可以維持誤殺
即使入謀殺嘅機會好微都好,對被告個壓力係好大,因為最壞情況係終身
雅瑟BB
好多兒登仔混淆現實同戲劇
要講嘅外國片堆動作片都全部打飛機,正常人被奸角啲手下一槍打死
Download 個App落嚟check
其實果一幕FISH同王丹妮搞野(前奏)對劇情有咩用?
我估開頭有構思Fish、王丹同醫生嘅感情糾紛
例如個醫生係入贅嘅,Fish又係Les,兩個人本身地位完全不對等
Fish去搵王丹可能係出於對王丹嘅佔有慾
但後尾覺得too much,就cut到咁
不過cut到咁就不如cut哂算數
其實劇情係有D快
有D跟唔到
咁FISH本身知唔知佢老公同王丹行埋先?
好似講到佢乜都唔知,淨係搵到抽鎖匙 (但又知個地址?)
佢值得視帝 但一定唔會係盛lady攞
棟篤神探同絕代攞就好正常
不如問點解有權有勢隻手遮天嗰家人姓「鍾」,而凶手鍾醫生只係入贅姓「鍾」,鍾家畀個姓佢但從來冇當佢係鍾家自己人,佢披住專業人士嘅高尚外皮,冇事冇幹時以為可以左右逢源,但鍾家搞出蘇州屎要佢去抆時,佢就暴露出自己骨子裡係為保住利益同地位,會連自己下一代都殺嘅人渣,仲要驚死完成唔到任務而overdone,當面對質問就淨係可以緊跟上面路線講大話,最後搞到自己同姓「鍾」嘅個朶都臭哂。
My盛我覺得佢係開始唔係之前個種受歡迎 係真係「紅」左咁 所以攞唔到個位
好似棟篤笑咁 到越大獲時佢係突然間啲人會追佢睇 就開始拿捏唔得好 唔係唔好笑 但變相好多野好似都多左咁 my盛都係
佢改謀殺係因為子華神想幫王丹妮搞上訴
佢唔上訴 律政就唔改控謀殺 咁一切照舊
佢要上訴 就改控謀殺 至於證據多我都唔知到底實質夠唔夠做 不過呢樣就係主控係座到要做既野 就係證明王有罪
不過成件事改謀殺其實主要只係想王唔上訴
我睇多一重, 就係拉返黎現實, 對返現實世界既控訴
希望法律界人士睇完會反省
絕代都爛尾 你標準天咁高
fish諗住大家玩完就算
冇諗到自己比佢地NTR仲要連女都生埋出黎
所以一入到Louise私竇見到堆相同個女即刻慶撚過火屎
成套戲最吸引我係黃敏德同埋謝君豪
想問多次 點解個時空要設定係2002年而唔係現實時間?
殺人過程嗰啲依套唔係推理劇都ok嘅
佢啲造型超加分。好少咁留意演唱既穿著打扮
冇咁複雜 本身黃子華段自白已經說服到個大佬 淨係叫佢回水
個頭cut到好亂 啲關係斷斷續續咁先講出嚟
其實段關係又唔洗好明顯 因為對劇情唔太重要
咁就cut哂佢啦
突個頭出嚟但後尾完全無提過
其實成套戲唯一唔滿意個位
就係3條友企係後花園自爆跟住俾人偷拍個段
為拍而拍咁
知柏天男係佢男朋友>柏天男係鍾家以為係大少爺>原來王丹妮係二奶>原來柏天男係入贅>無啦啦有個鏡頭影到佢地三個好曖昧

呢一段睇到好亂 逐少少咁講出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞