《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
關黃咩事? 講黎聽下
建議睇史書
其實點解最尾上庭子華一定要搵保怡好似冇咩作用
個幕我有諗過係咪想引曾潔兒打佢
係囉,佢做官做左十年,仲講到咁窮
咁就拍續集講字頭啦
唔可能啦
只係hearsay 傳聞証供 法庭唔會接納
作為朋友想要林保怡見證佢一雪前恥
回應返球場上嘅對話

另外,林保怡成為ICAC聽哂全段法庭內容
有足夠資料快快手落order 趕喺鐘家搭飛機前拉人
其實邊度有講佢窮?
係死前遺言
當然有人會爭論呢點

但有個超簡單,你傳太子係證明太子有睇到,咁唔係傳聞。兩者有分別。
淨係兩邊大狀直接互片已經超現實啦

當個官透明
一球都俾唔到,又要響舊樓開鋪
我一路以為保怡係警察點知原來係icac
已經唔記得
但有話佢畀唔到一球咩?

至於舊樓開舖擺明係贖罪咁幫啲窮人啦
套戲講人性同天理家嘛
林保怡同佢講嘅野好重要
想問吓,王敏德同鍾老太係一開始就知Fish/Doctor殺左個女仔,定還是係去到中間Fish聽到阿Dee個電話先去花園自爆?

如果係前者,點解一開始黃子華去搵醫生嗰陣佢完全冇警覺性/王敏德冇教定佢Alert,仲要話個門係冇鎖?因為嗰吓如果黃子華有筆錄證供個醫生就冇得喺庭上反口個門係鎖左

如果係後者,鍾老太叫王敏德幫佢地砌王丹尼坐監純粹就係唔想件事發酵,純粹保住鍾家Image咁簡單?
好似有ching好眼力見到當初show證件其實都係ICAC證
仲係香港講咩公平公正
個制度比班仆街玩爛哂啦
醫生一開始有嘗試避開答同唔同意
但被謝君豪打斷同埋氣勢嚇親
加上本身一開始被黃子華果兩枝水打亂咗情緒
反應唔到都合理
有啲嘥咗林保怡叫佢上庭原來係無用
其實同山西布政司嗰五千兩係一樣道理
假設唔係前兩者問題
有可能係color grading問題
佢上庭聽晒成件案 結案後即刻做嘢
我以為佢問係咪全部都係律師全部見過曬
之後話林保怡唔係律師
其實成班講套戲有幾多位唔得,呢個係認同,但套戲主張講咩想帶出咩冇人講既,不過回望現令香港呢套野去到尾位幾感觸,因為好多野都變左
我估呢度係想表達,佢哋嘅權勢已經去到監獄都可以出入自如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞