《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
3P睇鍾太同model 含
佢拍正劇其實冇乜嘢
一拍喜劇就出晒事
你呢個講法最矛盾,因為主動叫人俾假口供係明顯超越左王敏德果個所謂嘅底線。除非佢收到明確命令。
露台果度,有錢女係驚要脅,所以向阿媽講,由阿媽揸旗。
對佢黎講其實好慘
佢就係想做埋導演 奈何真係唔得之餘 仲要自己大大把摑自己話俾自己知 你唔導就得 你導就唔掂
你睇戲定拍戲
自己係咁腦補啲戲無講嘅野
好好睇
越黎越鍾意廖子妤
全部跟劇情講喎。
上上次乜代宗師已經2千9百幾萬
毒就一早唔係,不過之前俾人話佢伏。
律師同大律師又有咩分別
咪係 現實一樣有正義得到彰顯嘅時候
睇完呢啲香港法庭戲覺得好諷刺 好似講到香港法律好有希望咁
佢個feel好有棟篤神探feel
就係香港法律無希望佢地先要繞過法律
明明係想講人性有希望
只要你做人憑良心,就會有天使幫你
例如一字馬、十三郎

講真,如果導演認為法律有希望,林涼水就唔使用咁多招數打心理戰啦
大狀上庭做advocacy,或者寫legal opinion,唔會接觸client。大狀同client中間會由律師做中間人處理其他文件嘢,或者由律師take client instruction然後instruct大狀(好似係)
應該話係fish為左屈死louise自把自為叫栢天男同看更比假口供而王敏德係後來先知
如果一開始係王敏德Plan出黎根本冇必要咁做
佢只會同子華一樣, 引導班狗去有外人入屋行兇既方向查落去最後不了了之
佢拍搞笑反而電視就好掂

呢套其實無乜對白同出場少
但好撚吸引人眼球
勁有戲 佢抵死在 佢又唔會演到乞人憎
佢入監倉探王丹妮時一句說話都無講 明明係應該令所有人都恨之入骨 但反而完全無乞人憎感覺 反而仲好想望多佢個串串共樣幾下
唔得我今晚要睇返同班同學先得
Layman 啲講
大律師專門上庭打官司 尤其大案
事務律師主要搞法律文件嘢 上至上市公司 下至你份合約
兩種唔同stream 無話大律師就高級啲
點解間屋隔兩年都原封不動咁on 居
佢唔導唔編剩演就無事
無get錯應該係差佬看住?
咁正路就應該無郁過啲嘢
幾好睇 有D似以前TVB壹號皇庭加棟篤神探既感覺 好睇過飯戲攻心
不過睇完諗唔明住咁大間屋仲要個女係啞 但會全屋周圍一個cam都唔set
幾十年前都已經有閉路電視 就算套戲係用10幾20年前既背景
但搵人偷拍果時又可以拍到咁高清收音咁好
讚一讚dee gor
成套戲搞笑位都係佢同黃子華,出親場都多笑聲
係香港法律大多數只係一個遊戲
除非係窮人對窮人 有錢人對有錢人
當有錢人對窮人時只會出現就連球證都係我既人 你點鬥
不過希望呢套戲多啲人睇完之後世界會美好少少
就算無出現多咗林涼水呢啲好人
至少都多返少少好似謝君豪呢種企係公平呢一方既人
佢同林保怡球場段訴苦好有講棟篤笑個感覺
只係變左喊住咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞