《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
之後某日有舊隕石撞過地球,粒石附近仲長出一朵花,每次落雨都會長大好幾倍。為咗人類嘅生存,佢成為了一個科學家,最後仲造咗粒基因子彈
有石,有花,有水,係紅樓夢設定黎
咪等於警察幫控方作證
咪就係講「死前」呢樣野嘅重要性。
睇完,好好睇既一套電影,但只限一套電影,現實繼續係法律面前,窮人繼續含撚啦,打到中間檢控幫你,連警察都控制埋,區區律政檢控?
廖子妤都唔差
謝君豪好似係黃子華,專登踢走其他控方律,
令謝好大機會選上.

建議你睇多次
有咩故事分享下
有咩故事分享下
其實佢生存咗好多年
做過幾次皇帝
又做過好打得嘅乞衣
飲醉咗仲會舞劍
有文采識寫過粵曲
我想知黃子華點樣放返出黎?個差佬放佢唔洗打report?定係佢逃獄?唉乜都唔交代真係好出戲好難明
Cut到好怪,睇到好出戲,黃子華唔係岩岩係差館走甩就衝去上庭咩?點解佢咁快準備好哂律師衫同假髮?其實佢有冇返屋企沖涼?又唔交代下佢住邊,好難了解到佢個角色。另外有幕比人爆頭,轉個眼頭就已經去左醫院,到底佢係坐白車定係的士去?定係佢自己揸車去?因為如果佢自己揸車去既話對人物既性格描述係清晰好多,明白佢真係好堅定不移,怡家我對佢個角色係全部唔明
千祈咪撚入場睇睇咗全家即日生 cancer
俾你搞到我都唔明 一開始黃子華咪法官黎既 咁佢點做做嫁? 唔洗讀書考試? 無過程?佢遲左成個鐘去審,唔洗放工? 夠唔夠時間嫁? 中間唔洗去廁所? 我第一分鐘已經建構唔到個背景 開場第一秒唔明到完場
球場果幕講過下
做咗廿年律師唔奶契弟
又做十年裁判官
又會同林保怡去左球場,太突然囉!完全理解唔到同埋個球場代表d咩又唔講清楚,睇到一頭霧水,希望之後有導演加長版解釋返
黑社會嗰到真係最奇怪 無端端打到爆晒江
劉嘉玲拎影后果套你計下佢出左幾多分鐘
所以都講左睇電影公司點報名.
我都係依戲論戲, 唔做假.
正義迴廊女角好難WIN 女主同女配角.
始終同毒舌 or飯氣比,女角好少發揮機會.

remarks:
飯氣攻心好似2023香港電影金像獎,佢都有份參選??
黑社會打黃子華, 係因為黃推晒手上D官司.
專心打上訴案. 包括黑社會大佬個單.
黑社會大佬因為信黃幫佢,依家黃話唔幫佢打.
自然黑社會大佬有給人玩既感覺.打黃都合理既.

重點呢段係合理化左, 楊女律師對黃完全改觀,
亦為電影制做煽情效果!!
其實知佢想做乜
但拍出黎 好差
點差法?願聞其詳
咪就係唔知個黑社會點黎? 點樣做到大佬? 要打咩案一定要用到黃子華? 又無講點解要賠100萬? 把牛刀又係邊到買?大佬件恤咁shape醒係唔係香港貨? 個場戲完全唔知點解佢d 0靚會跟呢個大佬? 又會咁岩timing方家軍上左去睇到呢一幕? 成場戲都唔合理,我完全建構唔到d人物性格背景
但係冇拍出黎呀嘛,好多人會睇唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞