《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
發音問題黎,佢演講可以,但唔夠「落地」,所以佢套套戲都係用緊同一套聲

利申識言語治療fd好中意佢成日話想同佢開下聲
啱啱睇完,其實真係不過不失。唔係話真係超級好睇,有好多嘢其實都好超乎現實。同埋其實佢都冇講天有眼嗰兩幢係邊個刻上去,又冇交代黃子華喺廁所拎住個水樽同謝君豪講咗啲咩?同埋佢話天使公仔套左落個燈頭度呢一度有少少夾硬嚟,個燈膽喺個燈罩入邊,根本都唔會影響個天使套唔套度落去有啲位係有少少夾硬嚟。
總括嚟講,好似正義迴廊好睇好多

利申:任職法律界
但有啲唔明黃子華點解要林保怡一定要出庭聽?同埋一開波黃子華喺酒吧後巷撩俾人打,林保怡點解出ICAC嘅證件都可以阻止到黃子華俾人打? ICAC管依啲嘢咩?
如果你喺後巷同人屌緊鬼,突然有條友走埋嚟show pass叫你行開,我諗正常人都唔會仔細睇就先入為主覺得係差佬同埋後巷咁鬼暗點睇到
講得唔夠自然,入唔到角色,成套戲感覺係睇緊棟篤笑咁

成套戲最正係王敏德同謝君豪,楊偲泳都演得幾自然,討好
ICAC唔管,不過你係普通人見證會縮唔想搞事都好正常,唔會理佢係咩證
用聲問題,佢慣左1-2種用聲方法,走唔出成組肌肉控制既組合
前兩套我計乜代宗師同特務
正 要破億呀
邊到可以睇得返佢地初頭第一條搞笑版預告?
而家好似收起左搵唔返
睇完又估唔到呢套野會咁高票房
係咪留港撚投放左自己內心對法治己死既不滿落套戲度
天有眼同天冇眼係兩個唔同嘅位置嚟
天有眼係大狀位
天冇眼係法官位
我估天有眼係佢以前做大狀嘅時候刻落去
後來佢轉做官之後被奶鞋底嘅人㩒住砌就刻咗天冇眼
應該係呼應嚟
以前嘅佢追求公義,所以當時係天有眼
後來發覺唔奶鞋底就會好坎坷,所以係天冇眼
最後佢重拾返追求公義嘅心亦成功咗,所以就特登望返以前自己刻咗嘅初心

至於水樽嗰part,其實唔畫出腸先有驚喜
因為上帝視覺一直話比觀眾知係有錢女錯殺個小妹妹
但水樽嗰part明顯係最大伏筆
黃子華係廁所度就係要話比謝君豪知其實醫生老公先係刻意殺死個小妹妹嘅人
如果嗰段演埋出嚟之後嘅劇情就冇咗反轉嘅高潮位

頭盔咗先,唔肯定有冇睇漏眼
割脈嗰part你咁啱眨咗眼?
以前嘅ICAC唔同而家
個權威真係高而家好多
再有錢都唔會敢收買佢哋啦
youtube 仲見到
臭格個肥仔算係MVP
靠係佢子華先出到佢同埋還原到成件事個真相
唔係戲院不准飲食嗰條同埋前導
記得佢係將入面啲搞笑情節剪晒出黎扮賀歲笑片
睇完覺得套戲其實好一般
有d超離現實,又話法律面前人人平等,個主控可以咁都得
佢成個態度係覺得自己俾人屈俾子華hea
咁當然每個人性格唔同,有啲人會覺得自己最緊要
我寧願唔做,都唔想俾天收
雖然應該冇咩人想評論,但王敏德演出比我預期中好
就係因為依啲關係所以佢見到啲相會咁嬲,覺得俾兩個人呃住
你肯回佢天有眼天冇眼呢樣野真係好好
我睇完負皮算,仲話法律界
會唔會睇得太大意,明明個位都唔同,當係有人劃多兩劃上去
留意到😂
你可以話對手差
但我唔認呢樣為係My盛唔係好掂嘅主因

My盛畀我嘅觀感係一開始已經將黃子華塑造成一位偶像
(呢樣同黃子華喺後期棟篤笑一樣)
My盛個idea其實OK適合做電視劇 亦同黃子華風格幾夾
但執行上真係麻麻
(另外我覺得絕代同My盛後期真係好重CCTVB咪,所以我唔覺好似其他人講到絕代非常好睇)

同埋我覺得My盛入面
兄弟唔似兄弟
姊妹唔似姊妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞