《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
董大狀一路以嚟係高高在上,同埋係打證據,打程序,無諗到水官用流民律師方式唔打程序方式,問佢係唔係人激嬲佢串陪審團,但係水官就明唔需程序同證據,只需陪審團用人性常理判無罪就得
Thanks
我唔係咁睇
之前有段佢講過其實係哄陪審團既表演
仲話表演者最緊要
所以就係覺得依個位有少少矛盾
可能重刷睇多次佢講表演果段講咩

雖然有少少矛盾但覺得套嘢好好睇
尤其上庭果度黑白灰果種顏色運用好正
主控官: 你同唔同意你老婆收買證人
醫生: 咩收買啊 我唔知 我無聽過

係咪搞掂答同意同唔同意都合理
*都唔合理
改控謀殺對想王丹妮死嘅人冇成本,因為正如主控官開庭時講,告唔入謀殺,都可以照入返誤殺
最後都叫返聲水哥
黃敏德講英文真係幾廿年都咁好J
謝君豪 最近幾套戲都好
我都覺得呢套係佢少數重戲份但好睇的戲。

重點係....呢套個導演同編劇係鄒凱光, 唔係黃子華。
如果係補番 "棟篤神探" 同 "男親女愛" 就啱數。

DoDo同除余詩曼都幾夾佢。
算唔算史上第一次黃子華真係回水
成套都好多位 唔掂
最明顯幾個
有錢人會圍住係屋企傾真相 又比你拍到 錄埋音
係庭播 播完仲要無事 無換陪審
仲要主控 因為咁 唔幫有錢人
成件事好膠

黃敏德 多年資深顧問 仲要幫有錢人做咁多年野
但 比子華幾句激到
再鬧人 仲要鬧咁耐官無出聲
證人鬧律師 官唔出聲
仲要子華問人 問完講 知你答唔係 唔洗你答

醫生又係傻仔角色
成team 人幫佢諗點答 但係佢都答到屎咁
最簡單問佢老婆有冇收買證人 都答唔到
做乜撚野

仲有好多位 但唔細數了

點解要將全部對手極速變到咁弱
子華光明正大咁贏唔得架咩
「成套都好多位 唔掂
最明顯幾個
有錢人會圍住係屋企傾真相 又比你拍到 錄埋音」

👆👆👆👆👆👆

呢個位真係幾唔合理,
傾呢d咁重要嘅秘密,梗係入房傾,有乜可能喺咁開揚既地方傾,就算唔怕被人偷拍,工人管家唔覺意聽到點算

但其他部份都唔錯,值得入場支持
呢度根本就兇鳩佢, 佢點答都死
水官用果兩個水樽都係想捽死醫生心理
主控本身唔會咁樣質問返證人,依家變左2打1, 無人幫佢根本淆左唔識答
有次係碧堤游水撞左落佢對髀到 果陣佢帶泳鏡唔知係佢 知道之後扯左
現實係冇可能告謀殺
番去2002年嘅話,連表面證據都唔成立啦
現實係過唔到法官
佢應該都無回水
太子幫佢搞掂左
夾硬嚟
導演應該覺得咁至可以加強戲劇性
屌嘅野一開始就有
佢想被水哥屌到出哂水
仲有 主控一齊幫辦方

果陣tvb味濃到
一定唔得 就毒 依單案
做證人可以 但睇比咩證供
叻哥上身都唔得?
個女都化做灰
死因報告都定晒 佢有不在場證據
水樽根本prove唔到啲乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞