《毒舌大狀》電影討論區(含劇透)3

914 回覆
38 Like 18 Dislike
其實套戲最唔真實係王敏德上庭果part
好似佢呢啲老屎忽點會響庭上面講咁多真心話
專業係要佢幫個客搞掂件事,唔係口舌上勝利
去到呢個位嘅老屎忽點會去同林涼水嘈

不過戲劇效果咁樣搞掂大佬係好睇嘅
其實如果唔係林涼水咁樣拆,班陪審員都好有機會俾王敏德影響到,因為佢代表住法律界嘅權威,而且程序上偷拍嘅野係真係唔可以納入有效證據
齣戲嘅衝突位就係公義vs法律程序
所有人都知個兇手係邊個,但偏偏法律程序就叫大家無視個真相,因為佢不合程序
王敏德個老屎忽代表著玩弄法律嘅高手,係到教陪審團應該要點諗先啱個情序
黃子華就講返陪審團嘅目的就係去平衡返情理同法律程序
諗返起國安法不設陪審團,律政司就講過陪審團唔係法律人,由三個法官審仲公正
緊係唔會去喇最多係收你錢計鐘咁去你到聽你講。

條女係同老公生左個,而同事同老婆有野?
*同時
未, 一開始大家逢場作興
之後fish玩厭左飛起louise, louise私下搵柏天男自願做二廠
直到louise同柏天男生左個女, fish先知自己比人NTR
係。仲成日著高爭鞋
又大波又高爭鞋
因為佢地自己行內老一輩都叫自己做大棍同大炮
偷拍唔可以納入有效證據咩?
我記得之前睇過話
法庭係唔會追究證據嘅來源

而非法獲得證據嘅途徑
將會開另一個file審
要搵返拍片果個人出黎或者寫證供話套片係佢拍同無經過後期製作咁。
做返個手語搵專家證人咪得
可以的,酌情權全在法庭,無一概而論俾或唔俾

In respect of criminal trial, the court has discretion to decide on the admissibility of the evidence concerned, and the main consideration factors include the evidential value; whether there is prejudicial effect; the identity of the person making the recording as well as the reason and motive; the accusation against the public officer involved; and the nature of the court proceeding seeking the admission of the recording, etc. According to case law, covert recordings are not absolutely inadmissible as evidence.

There is also no general rule precluding all covert recordings from being admitted as evidence. It depends on the circumstances of individual case and there is no hard and fast rule for all such cases.
做運動既女仔係唔錯
咁邊個信你個女仔真係有做手語
希望? 發下夢好事黎。

好似黃子華喺監倉屌個高級督察,現實係個督察怕你咩,你點玩?佢都大把位俾佢做。。

個阿媽無罪釋放,現實係過兩日律政司即係捉番佢入去,

王敏德講得好啱,香港就係有制度殺咗人咁係點呀?個制度可以令你冇事㗎。
人人都知道有問題㗎啦,個制度話俾你知冇問題,咁你可以點呀?
以前唔係個個都不滿囉,而家大家連不滿都唔會添
所以,現實係人人都知嘅事實,某d 人喺法律上就冇問題就冇問題。

呢個就係現今嘅香港啦
睇訪問本身攪哂所有野突然話唔拍 之後臨時改哂所有野夾硬拍
呢套同飯氣一食煙真係型到
我覺得似現代版審死官
其實導演或者編劇有冇講過,點解年代設定要係2000年代
真,又冇「從而」,又冇「令人聯想」,有冇「不言而喻」

一啲都唔夠真
點解明明有個位話嗰兩個抌咗落垃圾桶嘅水樽無影相做證據,但之後又可以做呈堂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞