[是咁的] 我喺加拿大住咗十幾年, 識到一個女仔叫Z...(3)

1001 回覆
48 Like 10 Dislike
因為我喺多倫多住嗰陣係無呢一個條例, 問咗J, 佢都話勁唔合理.

而且1+3, 再用2=房東接近鍾意幾時喺你唔在場嘅情況下入你間屋都得.
關於3 我有無理解錯

業主想賣樓
咁啱你份租約仲有60 日就完
咁佢就可以唔洗通知你就帶人嚟睇樓?
其他時間就算賣都唔可以帶人嚟睇樓
而且入你屋要書面通知先?
3係.
所以引申1+3, 即係佢隨時可以入屋帶人嚟睇樓, 唔需要通知.

當然以上只係我哋極端嘅理解, 而家仲問緊個物業管理公司.
其實屋主買賣我冇意見, 合理投資.
只要唔會因為咁樣而夾硬完撚咗個租約或者加價就ok.
你google 吓Alberta landlord tenant board, 我喺yyz 所以呢度D例係唔同但24小時通知係”合理”嘅。
同佢confirm 咗, 只要租約內, 就算佢買賣幾多次都好, 都唔可以要我哋搬走或者加租.

任何情況之下都要24前小時通知.

已經逼佢寫咗上而嘅野落去嗰個合約到以防萬一.
年紀大唔係好記得,sorry

上網搵過下唔見有好多當年嘅新聞

你唔係去交通部申請返資料嚟睇咩?
要親身上去交, 人唔係澳洲, 亦沒朋友係澳洲幫忙
同埋通常Internet 同cell phone 同一間公司未必最平。通過black Friday 可以搵到平plan. 有排未到black Friday….
竟然?
舊時住Toronto嗰陣, 所有野同台都叫做有得平吓
老婆又去costco買多一set airtag, 而家total 12粒望住我好震撼
塞你唔同袋驚你出去偷食
唔係, 海運8箱, 佢上機2個, 到我第時上機又兩個

但有冇人可以答到我, airtag可唔可以寄倉?搵勻曬淨係見到美國FAA話ok, 但國泰好似冇特別講
我哋都問過七海嗰邊,可唔可以放airtag入海運箱, 但佢哋話唔 recommend

不過我哋決定唔撚理, 照放入去算(但清單唔寫箱入便有airtag
你冇理解錯係我講得衰

所有船箱同飛機(手提同機艙)都放咗
喜劇之王抄你橋
9up同佢講收到其他台嘅幾錢幾錢offer,問返佢做唔做到就得,當然唔好太離譜
之前成日用呢條橋去玩bell同roger home internet

每邊壓吓價R著數輪住用, 臨尾準備cut internet之前, 扮曬嘢打去吊鳩佢Network唔好成撚日斷網balbalbal, 好大機率之後會r到一個月免費試用期
係咩?唔記得攞喎.

記得嗰陣喜劇之王係軍校放假嗰陣, 成班去market village嗰到睇, 到後尾真係搬出嚟Toronto, 嗰間戲院已經收咗皮, 再到我開始喺pmall返工嗰陣, 已經變咗the one.
諗起樓主
酒店職員帶客人參觀房間時疑似撞鬼!電視機開到好大聲+一開門見人影閃過

https://www.weekendhk.com/1461756

立即下載新假期APP,睇盡最新生活資訊、網上熱話啦!
https://weekendhk.app.link/rTQqTF95ifb
準備送老婆去機場lu

呢一間?
嘩屌 玩屎呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞