[是咁的] 我喺加拿大住咗十幾年, 識到一個女仔叫Z...(3)

1001 回覆
48 Like 10 Dislike
Z:喂,你個friend ok喎份人.

我:b? Ok㗎, 唔係嗰陣時都唔會..做到朋友啦.. 仆街,爭啲又講錯嘢.

Z嘻一聲笑出嚟,之後話:兜咩丫兜.

我聽見個心即刻離一離:吓?

Z笑住講:識你咁耐, 你估我唔知咩, 你同得條女friend又保持聯絡嘅, 十成十拍過拖啦.

我即刻扮到懶驚訝咁:嘩,乜你講啲咁嘅嘢呀!

Z:咁你話有冇呀有冇呀有冇呀!?
講完就伸隻手指過嚟篤住我塊面.

我:Err...

Z:Err即係有啦!
Z繼續篤呀篤.

我嘗試垂死掙扎, 求其拉啲人落水:咁我同a女、S&M佢哋之前都好friend㗎, 而家都冇聯絡啦!

Z開始用d指甲語拮落嚟:所以我咪肯定你同佢地冇拍過拖囉.

我:Umm....
心諗, 雖然我真係冇同佢哋拍過拖, 但其實同其中一個做嗰啲通常係拍拖之後先會做嘅嘢....
Z:Umm都係有囉,唔該.

我再猶豫咗幾秒之後, 決定放棄:咁有囉...

Z:話咗你啦, 識你咁耐, 你唔係以為呃到我吓話!?
講完就收番隻手指,翹埋手懶得戚咁望住我.

我:丫屌...都係兜轉上Mississauga先...

Z聽見我咁講, 就好奇咁問:點解丫?我撞完你個friend冇嘢喎?

我:驅你呢隻屎忽鬼呀!

Z:妖.....咦?咪住先..咁你哋佢頭先講嗰條仔...
Z講講下突然目露凶光.

我諗都唔諗就即刻答佢:哪, 嗰個真係唔係我呀, 法官大人, 唔關我事呀..
心諗, 唔好呀Z~你唔好呀~你唔好再問啦~我唔識答呀.....

Z咪住眼望住我, 過咗幾秒之後先話:um....暫時信住你先啦....

我:係係...
係心入便,偷偷地鬆咗一口氣之後, 拿拿聲轉話題先:咦?你望一望?好似差唔多到喇喎...
Z聽見我咁講, 就即刻望出窗:係?睇過?....係喎!應該係前面嗰度轉入去...

我:係囉係囉....嘈住曬, 爭啲揸過咗...

Z:嘻嘻...sor囉...

送到佢去婚禮會場門口個停車場, 泊好車點著支煙就問Z:咁今晚你自己搞掂㗎喇喎,係咪呀?

Z 拎埋佢個袋攞埋小提琴, 打開車門準備落車之前同我講:係呀, 都唔知會搞到幾點, 可能仲有after party, 我到時叫朋友或者call車返去就得.

我:咁Ok啦, good show!
一路講一路將揸住支煙嗰隻手,伸咗過去Z面前.

Z自然大大力吸咗啖煙, 呼返出嚟對住我笑左笑:Hmm哼哼~
之後就落車準備行入會場, 臨閂門之前仲講多句:今晚call你丫!

我:係係..

望住Z行咗入會場之後,就見到陸陸續續有其他賓客嘅車駛入嚟, 既然係咁無謂阻住人哋啲泊車位, 拿拿聲食埋支煙, 就揸車趕返 genius.
忙完一晚返到屋企, 沖埋涼打住機等Z電話, 但除咗D打過電話黎問吓今日Z化妝set頭單嘢之外, 到我準備瞓嗰陣, 我電話冇再響過.

喺張床碌咗一輪之後, 心諗可能Z去咗after party, 又或者攰到仆街所以返屋企就大覺瞓?...諗諗下我自己都瞓著埋..

然之後....一連幾日都冇收到Z嘅電話, 連sms都冇個..我雖然開始奇怪緊Z唔係話搬屋咩?係咪唔使我幫手?唔通條友又玩失蹤?

不過...

是但啦,我都慣曬...

反正Z真係有事, 就自然會call我㗎喇..

所以就決定暫時唔鬼理Z, 繼續過我應返工嘅時間就返工,有溝女嘅機會就溝女嘅日子...

一早習慣咗,你喺我身邊嘅日子.

但亦都同時習慣咗, 你唔喺我身邊嘅日子.

神奇嘅係,

兩件完全相反嘅事, 係我同你身上,

可以同時進行..

完全冇衝突.

Z故 第三部 再見與再見同再見 完
又消失...
當年我負責揸機, 唔知點解明知會影到Z同b背曬光, 但又冇人投訴嗰幅相

應該係Z出世嗰陣, 唔小心click到嘅固有技能黎
嘩 z個頭
嗰個年代, 差唔多啦,係嗰種㗎喇
屌我幾時先搣到P牌比正評
BTW幾時會有第4部
有心

老婆份工聽日last day, 黎緊呢段日子佢日日都會喺屋企, 即係我唔想死嘅話, 只係可以襯返工嗰陣先可以執文
嘩屌,又消失
嘩!又消失 你之後有冇搵過佢?
放心, 今次唔會消失好耐
每次Z消失, 除咗某幾次之外, 我都好少會主動搵佢, 只會一直等到佢自己蒲頭為止

唔好問我, 我都唔知點解會咁
有冇諗過/問過其實佢失蹤係去左邊?
定係你知道原因不過冇/未講?
佢一直都冇講過,我亦都冇主動提起
總之係我角度, 佢每次到最後都會返嚟,我就ok

不過今次真係不可抗力, 佢都唔想
有冇諗過佢會唔會唔返嚟?唔返嚟嘅唔會覺得可惜咩?

如果俾我,我真係唔會忍受到,一定打爛沙盤問到督
又唔係自己條女, 佢要去邊, 關我鬼事咩
你對佢真係咁簡單?
定係同期太多野食先係咁
唉...不願置評
其實佢自己都唔知想點
定係同期太多野食先係咁
我假設自己係樓主,呢個係唯一我諗到既原因
睇見呢張相,即刻諗返起第一條女同佢去school party ,佢又係set晒頭化行裝….
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞