[是咁的] 我喺加拿大住咗十幾年, 識到一個女仔叫Z...(3)

1001 回覆
48 Like 10 Dislike
循例開新post一定冇故, 所以習慣咗我一開post就狗衝入嚟留低幾百個負皮、然後拍吓屎忽走咗去既巴絲, 機會嚟喇

Btw, 估唔到竟然畀我拖到出到(3)...真係多謝各位肯屌住嚟睇

雖然長氣,都係又又又溫馨提示多一次.

如果有邊個發神經, 冇睇過我之前一系列嘅加拿大經歷就撳錯掣、手多咗入嚟呢個post嘅話, 最好...都係返出去睇返下面個list先...

[是咁的]我喺加拿大住咗十幾年,成柒日撞鬼
https://lih.kg/3190246

[是咁的]我喺加拿大住咗十幾年,睇住個好朋友黑化最後畀人遞解出境
https://lih.kg/3205087

[是咁的]我喺加拿大住咗十幾年, 讀書嗰陣識到條女爭啲畀佢強姦到不舉
https://lih.kg/3209711

[是咁的]我喺加拿大住咗十幾年, 讀書嗰陣識到條女爭啲畀佢強姦到不舉 2
https://lih.kg/3216095

[是咁的]我喺加拿大住咗十幾年, 因緣際會食過一班各有特色嘅囡囡
https://lih.kg/3219018

[是咁的]我喺加拿大住咗十幾年, 因緣際會食過一班各有特色嘅囡囡 2..
https://lih.kg/3237275

[是咁的]我喺加拿大住咗十幾年, 識到一個女仔叫Z..
https://lih.kg/3251549

[是咁的] 我喺加拿大住咗十幾年, 識到一個女仔叫Z..(2)
https://lih.kg/3268700

唔係hard sell, 我一向食開負皮卷, 有芋頭嗰隻, 簡直係我最愛.

只係因為而家呢一個Z故, 將會係橫跨曬我住喺加拿大嘅咁多年, 曾經喺其他故出現過嘅人物當然全部返曬嚟

為免突然之間有啲人物出現, 但你唔知佢係邊個然之後狠狠的負皮我, 不如你而家直接負皮, 去睇多次先返入嚟穩陣啲...

至於有人問嘅時間線, 其實已經用故事入面嘅物件, 例如遊戲、電影、電視劇甚至SARS等等去暗示曬, 唔好再問.

循例補多句

我愛老婆

我老婆世一
正如(2)尾所講, 我仲未返到屋企, 就算返到去都要幫老婆手整蘿蔔糕...

所以大家可以一邊聽著我(同Z)最鍾意嘅歌, 一邊大大力留負皮

祝係世界各地嘅巴絲, 農曆新年快樂.
Lm
農歷新年快樂樓豬
祝你嚟緊一年會比K搵到再嚟多次男人最痛
新人留名
新年快樂
祝樓主同k好快又再重逢
農曆新年快樂

我都祝你會搵到你嘅屬於你嘅K, 體驗下男人最痛嘅滋味
祝你有機會遇到K
留個名先
新年快樂
祝樓主今晚發夢同全部食過既囡囡團年
食左2日炸腐皮芋頭卷
我跟住Z入𨋢嗰陣, 已經忍唔住講到明:你陣間咪嚟呀, 玩第四次㗎啦...我唔厭你都厭啦吓話...

Z淨係係到陰陰嘴笑唔出聲. 結果一出𨋢,Z果然都係一支箭咁標撚咗返佢屋企..

我都費事睬佢, 係後面慢慢行算數..

果然幾秒鐘之後我電話響...Z:你喺邊丫?到未呀?

我企喺佢門口:唉....到啦...快啲開門sup鳩我啦...

Z果然一打開門, 就講:surpr!?哎!?

我:Pie你個頭.
我連畀機會Z講曬成句嘢嘅興趣都冇, 一嘢就撳住佢個頭推咗佢入屋.

Z:哎......
Z一路畀我撳住個頭, 一路掙扎仲發出啲怪叫聲.

一入到去, 竟然見到ke坐咗喺廳睇緊電視, 佢可能聽見Z啲怪叫聲, 就擰過嚟講咗句:夜媽媽你叫乜鬼..咦?
但見到我就好驚訝打招呼:大C過咗嚟呀?

我見到ke都嚇一跳:喂?乜又見到你呀?又同Z一齊住呀陰公...

仲畀我撳住個頭嘅Z扁曬嘴咁講:有幾陰功呀?大把人恨都恨唔到..

Z一開口, 我同ke竟然同時間出聲:實係啦...

不過, 我把語氣只係唔信, 而ke把語氣係充滿後悔...

我隻手繼續撳住Z個頭, 而Z亦都放棄掙扎, 由我嗰隻手放喺佢頭上面, 自顧自行咗去攞酒飲..

搞到我反而要跟住佢行...

我一路行一路望住ke講:頭先唔一齊走?車埋你吖嘛.

Ke:冇丫, 諗住你哋兩個咁耐冇見實會有下場, 今晚應該唔返黎, 我費事阻住你哋啦.

Z:有下場呀!

我:吓?乜有㗎咩?

Z:....咪返咗嚟囉....
聽到Z把聲閪閪地,我即刻扮聽唔到,嗱嗱聲轉話題先....:呢度好似大過你哋之前嗰間?

Ke笑住講:係呀, 最少我嗰間房唔係太陽房, 有返隻窗.

我:咦係喎, 你之前唔係話搬去..
講咗一半, 我feel到有啲殺氣, 由開咗廚櫃攞緊酒嘅Z傳過嚟, 嚇到我即刻收口.

可惜已經太遲...

Ke好無奈嘅語氣答我:散咗啦..

我直嘅有啲尷尬咁話:err....Sor sor...

Ke:Ok啦..
講完就好瀟灑咁揮一揮手.

我心諗...屌丫...一晚連續講咗兩次野, 睇嚟我都係出少句聲好啲...

Ke見我冇出聲, 就繼續講:不過而家呢到返工返學都方便嘅..

我:哦?搵咗嘢做呀?返乜嘢呀?

Ke:高麗村丫.
我:Midland?

Ke:係丫.

我:咁得閒我過嚟食丫, 韓燒ok㗎我..

Ke :可以呀, 你過嚟之前記得打畀我, 我喺到嘅打番個折畀你丫.

我:咁多謝先喎..

Ke:客咩氣, 又唔係我袋..得閒咪過嚟搵我吹下水囉, 你記得畀小費我就得...

我:你又啱...咁你而家係讀child care定early childhood education話..?

Ke:兩樣都唔係, 我讀..

飲緊紅酒嘅Z突然加把口打斷ke:佢男人老狗讀education 架, 仲要係小學嗰隻...擺到明心理變態, 諗住玩幼幼啦...

Ke:Er... 我心理變態就chird care啦, 0至5歲..

我諗都冇諗就答ke:屌, 咁細個咪淨係得屎尿屁?梗係小學生好玩啲...

Z:係呀係呀, 我見有啲發肯得唔差㗎....

我:咁咪正丫, 長腿叔叔都慳番..
Ke:Er... 點呀你兩條友, 咁耐冇見, 一返嚟就槍頭一致對住我係咁掃, 做乜鬼呀..

Z懶得戚望一望我, 之後同ke講:我哋不嬲都係一致對外㗎喇!

Ke:丫屌....唔想我做電燈膽咪出聲囉...

Z:係丫, byebye ~
仲一路講一路對住ke喺到揮手, 趕佢返房.

Ke勁無奈咁話:丫屌..我返入房囉咁....
講完順手熄電視起, 身準備行返入房.

Z見到咁, 就用拎住杯紅酒對住我::Cheers~~

我笑住答佢:Che條毛咩, 我水都冇杯...

Z唔使驚訝咁講:丫係喎..你唔早講?

我:小姐呀, 入嚟咁耐我淨係拎住你個頭咋...

Z hea答:哦..咁che我個頭囉..

我:好呀.
講完就一隻手撳住Z個頭、另一隻手就揸住佢揸住隻杯嗰隻手亨埋一齊..

Z即刻慘叫:哎吔....

Ke:唉..你兩個真係..望得多都洗眼...
見到咁一路擰曬頭, 一路閂房門.
到ke閂埋門之後, Z摸下自己個額頭就問我:你想食支煙先, 定參觀吓我間房先?

到我hea答Z:參觀吓你先得唔得?
之後直接攞支煙出嚟.

Z一口氣飲曬杯紅酒之後:妖..咁我沖涼先啦,你食完煙自己入我房.

我:係係...

行到出騎樓, 食緊煙嗰陣我仲無聊到周圍望, 睇下可唔可以認得返TL住嗰間屋...結果當然係搵唔到啦..

食完煙行返入Z間房, 發現格局同對上一次佢住嗰間apartment都係差唔多, 只係大咗少少咁..

到底係因為我之前同佢係ikea買嘅嘢全部原封不動喺返曬到, 令我有錯覺丫?定係Finch呢頭啲apartment間間都一樣樣呢....

下意識用手指敲下之前同佢買嗰張冇窿嘅枱, 先諗起原來對上一次同佢去ikea, 已經係幾年前嘅事...

好彩, 我同Z之間未至於人事全非...

無聊喺到等Z嗰陣, 就摷下佢書架有咩書睇,見到本叫做蛋白質女孩嘅, 因為Z平時會有幾本佢稱之為言情小說、但我睇完覺得似色情小說嘅書...
開頭見到個名, 以為係射到一面都係、玩汁男嘅咸書,就順手攞出嚟睇咗幾頁, 睇睇下發現幾好笑, 就坐係幾年前買嗰張ikea摺凳到慢慢睇.

睇睇下Z沖完涼、用條毛巾捽住啲頭髮行返入嚟:喂, 咁靜局?搞緊咩呀?

我:睇緊你啲咸書..

Z係另一張櫈坐低、放咗條毛巾喺枱面之後, 用手指篤起咗我拎住嗰本書就話:哦?睇呢本呀, ok好笑架.

我:係喎, 個作者痴線到每句說話都係押韻喎...

Z:係呀,我嗰次喺p mall間書局無聊打書釘嗰陣,見到幾得意咪買返嚟睇下囉...喂, 遞個風筒畀我...
講完就將塊鏡拉去佢面前.

我拎起咗嗰個風筒之後, 就同佢講:我嚟啦...

Z聽見就即刻坐定定喺張櫈到:咁好死?

我:我費事一陣不得好死啫...

Z:超..

等我幫佢吹咗幾分鐘之後, Z合埋眼、懶enjoy咁講:對上一次有人幫我吹頭髮..都係幾年前lu..

我:對上一次?邊位幫你吹呀?
Z登大眼望住我:咪你囉!

我聽見個心即刻旭一旭, 口痕問句:丫屌..咁耐都冇人幫你吹過咩?

Z諗都唔諗就答我:冇丫.

等我八卦多兩句先:係無人丫, 定係冇人幫你吹呀?

Z一臉天真咁透過塊鏡望住我:兩樣都冇.

我扮曬唔信咁hea答:係咪呀....

Z直接一刀捅過嚟:我邊似你咁犀利, 可以一個接一個丫.

我:Er...邊有呢...
心諗, 我邊有一個接一個呢.. genius 已經亂到人疊人....

隔咗陣, Z見我鵪鶉唔出聲,佢就自己繼續講.:喂, 我今年join咗york嗰華人學生會, 勁忙丫.

我:吓?玩學生會咁有雅興?

Z:係呀, 遲下仲有幾篇文要寫, 貼月刊.

我:嘩好似好犀利咁喎..

Z懶自豪咁答我:都幾㗎.

我:丫屌.
一瞬間, 我就喺到諗, 如果當然唔係BIC搞到一鑊泡....我會唔會有機會讀大學...呢?

如果我真係有機會讀大學...我同Z嘅關係會變成點呢?

會好似其他朋友咁樣, 各散東西?

定係取代咗Ke個位置, 同Z同一屋簷下?

不過點都好, 斷估都應該唔會係而家幫Z吹緊頭髮嘅我..

喺我亂諗嘢嗰陣, Z突然講:話時話, 記唔記得你之前係bond嗰陣, 應承個幫我寫小說?

雖然我記得應承過Z呢件事, 嗰陣仲無聊到玩接力小說, 我同佢一人寫一篇....

但呢一刻突然聽見Z咁講, 再加埋前文後理, 我完全覺得伏味濃, 唯有死撐:吓?我有咩?

Z扮到勁驚訝咁望住我:吓?你冇咩?

我繼續扮無辜:我冇呀..

Z啤住我:你有囉!

我:我冇囉..

Z咪起對眼望住我:我肯定你有!
我雖然....有預感好快聽到幾個字, 但我決定垂死掙扎:我肯定我冇...

Z:小C子!

Bingo.

我:丫屌...咁有囉.....

Z:咪係囉,我邊度會記錯.

我:你條仆...

Z:hmm哼哼!

我:唉.......係係係, 就算有咁又點?

Z理直氣壯咁講:幫我寫囉.

我:喂小姐, 你join咗咋喎, 我連學生都唔係喎...

Z耷低頭捉住我隻手係咁搖:幫我啦幫我啦幫我啦幫我啦...我就黎忙到死㗎喇..嗚嗚嗚嗚..

我:你喊得再假啲丫仆街.

Z聽見我咁講即刻抬高頭望住我:你係咪幫我先?係嘅我ok㗎......嗚嗚嗚嗚...

望住Z條仆街連扮喊懶得扮, 直接望住我發出d嗚嗚聲, hea撚到...

我:你畀啲誠意好冇..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞