[是咁的] 我喺加拿大住咗十幾年, 識到一個女仔叫Z...(3)

1001 回覆
48 Like 10 Dislike
今日好返啲, 照舊lunch time出
起碼有J嘅我未搞過
你留意下, 有少少唔同
屌 本身遮眼 而家遮嘴?
你哋自己玩小畫家好啦, 唔好post上嚟
z似係豬閪
不願置評, 你覺得係乜就乜
agger, 黑森林送上門仲要對入屎眼玩
呢種玩法唔係人人做到
出文未
應該知係邊種女仔
又唔係豬閪 但對住呢type女仔就係好難有性衝動
等多陣先出到文, 卡咗關
仲卡緊
同Z試完嗰間意大利菜又過咗一排, 有日我見放假得閒、自己戇鳩鳩一個喺屋企夜晚嗰餐冇著落, 又唔知食咩好, 就打畀Z諗住約佢食飯.

我:小姐, 有冇嘢搞緊?冇嘅一陣同我出去食飯?

Z:可以呀, 有咩揀?

我:就係諗唔到先打畀你...

Z:妖....咁冇誠意嘅你份人....

我:我尊重你老人家姐....

Z:咁呀.....um....搵間sport bar食雞翼?

我:吓!?你睇sports嘅咩?

Z:唔睇㗎,純屬想感受下個氣氛啫..

Z個答案聽到我r曬頭:你啲喜好零舍奇怪...

Z:唓...唔得咩?小C子.

我:得..乜鳩都得..咁....去我嘅附近大統華嗰邊嗰間?
Z:大統華附近有啲咁嘅嘢㗎咩?好食㗎?

我:ok㗎, 對住warden, 之前個味精開檔嗰陣, 我哋成日過去食宵夜..

Z:係喎, 嗰間嘢而家點呀?

我:味精?唔知呀, 冇做啦..

Z:吓?哦...咁今晚有咩睇呀?

我:今晚....今晚....冇記錯有場Hockey?...

Z:Hockey?成班人喺個冰場撞嚟撞去嗰個?

我:係呀..撞嚟撞去打曬交嗰個呀....

Z:都好喎!咁邊隊撞邊隊呀?

我:toronto maple leafs撞唔知乜撚嘢..
俾Z搞到我自己都越嚟越亂..成個運動好似變咗其他嘢咁..

Z:我唔識㗎,你話事啦.

我:唔識又要睇喎....

Z:唔得呀!?小..
我:okokok...我轉頭過黎接你.

Z:嘻....咁我換定衫化個裝先.

我:吓..使唔使咁嚴重呀?去睇人撞嚟撞去咋喎?

Z:我尊重返你呀嘛.

我:我唔洗尊重㗎,你準時就得㗎喇...

Z:妖.....

Z笑住收線之後, 我自然望下個鐘, 心諗佢老人家要化妝....即係冇2個鐘都唔使旨意出到門口, 咁打多鋪機先落去都仲未遲...

果然如無意外, 由Z收線嗰刻, 到落到去接咗佢上返嚟, 再到行入間餐廳坐低嗰刻, 用咗三個鐘鬆啲..

Z:喂, 我後個禮拜搬屋. 坐低嗌完嘢食之後, Z襯我飲緊汽水嗰陣講.

我:吓又搬!?
差d成口汽水噴返出嚟.

Z:係呀, 而家嗰到租約期差唔多滿啦.
我:你次次都咁突然嘅,我連你張床都未瞓暖喎小姐.

Z:咁我搬完屋企之後, 你多啲過嚟瞓囉.

我:啤...

Z:啤乜野?你咪又係突然轉咗工.

我:我?冇轉呀?

Z:吓!?頭先你唔係話冇做味精嘅咩?

我:屌嗰間嘢..多幾倍人工我都唔撚做,垃圾黎...

Z:咁咪係囉, 之前搵你幾次你都唔得閒, 唔係做緊banquet就上first Markham嗰間牛記, 見你成日走嚟走仲以為你又轉咗添.

我:同一個老細嚟㗎..

Z: genius 嗰??

我:係呀...

Z:嘩, 你老細都幾癲喎..咁多嘢搞..

我:搵食嘅...

Z:哎呀!頭先轉入嚟嗰陣, 都唔記得咗望吓嗰間味精而家咩環境添!
講完就好自然咁望向味精拉麵嗰個方向.
我一諗起個死肥佬,就火都嚟:理閪得個肥佬丫!搞移民咋嘛, 搵條女假結婚咪係囉!係要開間舖出嚟害人!

Z:我都記得你叫我唔好去食..

我:屌佢老母一兜味精湯加兩片薄撚過廁所紙嘅叉燒, 夠膽死收人十幾蚊!隨時開包出前一丁加塊餐肉都好食過佢, 自己唔識煮嘢食又唔撚識做生意, 又要死淨把口..

Z即刻將佢飲緊個杯汽水都推埋畀我:冷靜冷靜...

我:好冷靜呀我, 唔冷靜當時條撚樣呀之呀左、阻頭阻勢嗰陣, 就塞咗佢個頭落微波爐到叮爆佢啦!再唔係成隻塞落去做湯底..
講完就隨手攞起Z杯汽水嚟飲.

Z見我好似越嚟越火滾, 就轉話題:不過聽落都好似幾好玩咁喎..可以成日去唔同地方開檔..

我飲完啖氣水都冷靜咗少少, 笑住答佢:其實都ok㗎, 遲吓好似話仲另外一檔開係first markham金牛苑嗰邊.

Z聽到即刻嚇一跳:吓..金牛苑!?

我扮撚曬女人聲咁講:係呀係呀,咪Jimmy哥?正人渣黎㗎!嗰間囉...
題外話1

以防大家唔記得咗/亦都唔敢肯定我有冇講過, 我喺度極速講一次"Jimmy哥?正人渣黎㗎!" 嘅由來.

話說我冇做金牛苑之後有一晚同T仲有同場(first Markham plaza)其他friends,成班係first Markham plaza congee queen食緊宵夜, 無啦啦聽到隔離枱有條女A同佢同枱嘅女B講起女B舊時條仔咪喺呢個plaza開舖頭?

嗰陣時唔知女B飲大咗定乜撚嘢, 佢突然間勁大力拍枱嚇撚到全場靜撚曬望住佢, 班企枱諗住衝過去睇下發生咩事嗰陣, 女B已經超大聲咁話:我之前條仔咪金牛苑個jimmy哥囉!屌佢老母臭化條撚樣正人渣嚟!幫佢仔都落咗兩個,先知自己原來係四奶!!!而且我仲唔係最尾呀!我之後仲有兩件!條撚樣畀我見到佢唔斬柒佢我唔撚係人!

當女B繼續炒蝦拆蟹粗口橫飛balbalbal, 而女A同埋同枱其他人安慰緊佢嗰陣... 我哋自然同班企枱一齊打個眼色, 揞撚住半邊嘴笑..

唔好話我哋成枱人都識Jimmy哥, 佢指名道姓鋪頭人名開撚曬, 正常人都即刻豎起耳仔聽, 況且金牛苑就係congee queen隔離4間舖, 真係盲嘅先見唔到....

而呢件事亦都好快傳遍同行, 所以一講起金牛苑就會自然諗起“Jimmy哥?正人渣黎㗎!", 係定律嚟.

題外話2

大統華、味噌拉麵同埋上面嗰間sports bar, 全部都係同一個地方黎.
Anyway, 繼續...

Z望住我啲眼神有啲擔心咁問:Err...你諗住去呀?有冇事㗎...

我笑一笑, 用手指篤一篤佢額:做嘢啫,冇事嘅...我而家夠成日上同一個場啦!

Z:唔係喎, 你而家喺入口隔離嗰間, 遲下喺正佢隔離喎....

我:屌,劈炮唔撈之嘛,我哋呢行成日都係咁㗎啦, 你驚佢搵人打柒我咩...而且唔會喺正佢隔離啦, 佢隔離係麗花三姊妹...最多咪附近?

Z個樣有啲尷尷尬尬咁:um... Sor..

喺Z又想因為嗰件事道歉之前,我極速打斷佢:屌,Sor乜鳩丫, 而且你頭先都講啦, 而家我過得不知幾撚好..

一講完就稍到waitress捧住兜雞翼行緊過嚟, 就再補多句:食嘢啦, 諗咁多做乜丫..

Z:係係係...食雞翼丫你..

我:喂!睇熱..

我嘢都未講完, Z見到雞翼上台就諗住攞一隻畀我, 點知即刻辣親隻手指:嘩!好鬼熱....
我:唉....冇事呀嘛你....

我將Z之前遞俾我杯汽水遞返畀佢:凍吓隻手先啦....

Z:熱熱熱熱....
望住Z用支飲管"了" 咗塊冰出嚟, 放隻手指上去...

...食食吓雞翼嗰陣, Z突然問我:喂, 你識唔識人化妝set頭呀?

我諗咗諗就答佢:識呀, 不過唔同人嚟㗎喎,得唔得?

Z:um..兩個呀...隔得遠唔遠㗎?

我:可以近可以遠.

Z用隻雞翼對住我:先生,其實你可唔可以講清楚啲呢?

我:你想清楚啲咩呢?

Z:化妝係邊個?

我用條雞骨指返住佢:你囉.

Z:喂!認真呀!
我:係呀,好認真㗎, 你囉.

Z:妖!
一條西芹飛過黎.

我避開咗條西芹之後, 扮到好無辜咁講:咁我真係淨係識得你一個會化妝㗎咋喎...

Z:...唉....咁set頭呢..

我:Andy囉.

Z:First Markham幫你剪嗰個?

我:係呀,有版你睇.
講完我就即刻扮花輪同學.

Z:都得..但唔知佢哋做唔做化妝呢....

我:你自己化唔得咩?

Z:唔係呀,我下個星期六要去朋友個婚禮,我仲應承咗佢隊band拉小提琴, 但自己化硬係好似爭緊啲咁...

我:咦?咪住先, 你好彩, 應該似有個last hope..
講完我拿拿聲拎個電話出嚟.

Z而且咬住條紅蘿蔔望住我:咁好?

我:唔知㗎..搏一搏囉..
一路撳掣一路拎包煙出黎, 示意Z同我一齊出去食煙, 但Z擰左擰頭指住檯面啲嘢食, 既然係咁我自己一個人行咗出去.
剛剛點著支煙嗰陣, last hope就聽咗個電話:喂b?

b:C?咩事呀?

我:冇呀,想問你嗰間髮型鋪, 做唔做化妝set頭一條龍?

b:我想做咪做囉!做咩呀?你要化妝咩?

我:唔係呀,我個老死要參加結婚典禮, 睇下你嗰邊搞唔搞咋嘛.

b:老...死?上次電話嗰個?

我直接答佢:係呀.

b聽見就嘆咗口氣:唉...你都得㗎啦你...

我:又做咩呀?

b:你將你之前條女, 介紹畀你再之前嘅之前條女識,咩玩法?

我:Er....
心諗其實唔計散餐, 應該係之前嘅之前, 同之前嘅之前再之前嘅之前...?不過算啦...我自己都越嚟越亂...無謂糾正佢...

喺我仲數緊手指嗰陣, b又講:佢唔知我哋拍過拖嗰呵?
我:應該....唔知呀? ...

b:吓?

我諗一諗再答佢:印像中..我冇講過.

b:C生, 你可唔可以肯定少少?..

我:咁冇囉.

b:唉...咁你哋幾時過嚟呀?

我:我淨係知下個星期六咋,時間要再覆你.

b:um....ok呀, 嗰日我喺到, 你知道時間call我啦..

我:唔該曬唔該曬..

b:仲有呀.

我:咩呀?

b:你唔好爆響口我同你拍過拖, 淨係話舊時讀書啲朋友好啦.

我:吓?哦....咁麻煩嘅你地d女人..

b:係你哋啲男人嫌麻煩啫, 貪方便諗都唔諗就咩都撈埋一齊, 有時有啲嘢唔可以撈埋一齊, 會爆炸㗎!
我:Er...

b:唔講喇,做嘢呀,你call我呀.

我:係係..

到b收咗線, 我就望返間sport bar, 透過隻窗見到Z都望住我, 我就做咗個ok嘅手勢畀佢, 佢就好開心咁企起身, 做咗個手勢就話要出嚟食煙, 咁我當然叫佢出嚟啦.

Z出到嚟我就遞咗自己支煙畀佢, 佢問完就直接吸給咗啖, 呼返出嚟之後問我:搵到人呀?

我:係呀, 邪骨一條龍, 你畀個時間我, 等我同佢confirm埋, 到時我車你過去.

Z食完遞返支煙畀我:咁好?但係你使唔使返工㗎,星期六嚟㗎喎.

我吸咗一口即刻覺得唔對路, 可能頭先Z食緊雞翼嘅關係, 有啲醬仲留咗喺佢嘴唇嗰到, 然之後又high咗落支煙上面...:仆街仔抹嘴呀, 支煙hi撚曬啲buffalo 醬味呀!屌!

Z勁得戚咁話:特別版呀,買都買唔到!

我:仆街啦, 真係出呢個味執笠都似.
Z:Sor囉..畀支煙我, 等姐姐幫你奶番乾淨佢.
講完真係伸咗條脷尖出嚟.

我:屌你丫!奶完仲使食!

Z直接攤大手板, 理直氣壯咁講:咁你成支畀咗我囉, 無謂嘥.

我成支煙畀咗佢:攞去呀攞去呀...仆你個街丫...
之後自己再點多支:咁你幾點要到呀?

Z拎住支煙答我:六點幾開, 我五點鐘前要去到. .

我諗一諗, 三點收過到去Z嗰到最多咪三點半, 之後剷上去b間鋪再加多廿分鐘,大把時間, 就答佢:咁我中間落場嗰陣過嚟接你咪係囉

Z:ok喎,間舖遠唔遠㗎?

我:間鋪係highway 7嗰邊, 過咗time square 繼續屌落去, 唔記得咗係右轉上Richmond hill定左轉落thornill....我屋企過去就遠, 你嗰邊個去唔遠.

Z剛剛吸咗啖煙, 聽見我咁講即刻吐返出嚟,差啲畀啲煙濁親, 咳咗兩聲之後好驚訝咁話:吓!?

見到咁我都嚇一跳:做乜咁驚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞