UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
岩岩過兩年呢?
通常kingston要咩價位先有好野?
你又想生小朋友,即係要睇校區。我諗機會好難。有都係殘到冇人要嘅樓。
知唔知要預幾錢到通常
而家個市咁,最好預年薪4倍穩陣d
AIP個數冇乜用,直接問下銀行/mortgage adviser好過
shared ownership 唔識...幫你唔到.
你問我嘅話, 以性價比一定係ealing. 再唔係就wembley, 不過個邊有個stadium, 係會有比賽個日會勁多人. 亦即係好多酒鬼. 你住wembley 一定要搵d 遠離個stadium 嘅地方.
係, bolton 對落嘅都可以睇. 當然, 必須親身去視察
要work from home 的話, internet 穩定度同速度係好緊要.

我係一星期有4日wfh. 唔只速度, 係要穩定唔會成日無啦啦斷線. 我同事住個度係成鳩日斷. 5G wifi 你都要知係咪真係 stable. 11mb internet 嘅會, 對你黎講係絕對deal breaker.
Kent 會啱價錢d, 不過都係睇你睇邊度kent, kent 係好大好大.

Kingston 我估你唔洗諗. 因為你如果以小朋友為目標, 要有校區嘅話, 你無800k+ ~ 1M 為最最最基本嘅話, 係唔洗諗.

我double check過, openreach 話有 65mb internet, 但我用嗰個 address search plan 得 11mb
我知穩定性同group度冇直接關係, 但我唔一定可以用公司 VM 處理大d 嘅文件 (up to 1-2Gb)

Anyway 我真係極度 surprised 倫敦旺區十年樓齡大發展商嘅樓竟然會係咁 (呢樣建議要加落買樓注意事項)

最大鑊佢唔係d freehold 屋, 屋都仲有機會科水叫個service provider裝 fiber, 我買嗰度要問 house association, 係預左唔得

我似乎要send email要求 seller 畀佢個上網 plan 同速度, 否則買唔到btw 嗰度 EE 同 Vodafone 有 good outdoor/indoor 5g, 我明天要 site visit 下了
house 定 apartment?
咁Kent要有校區係唔係都係好貴,唔該晒巴打
想知兩者,因為想要個預算
師兄真係唔該晒你呀!
好實用既post🙏🏻🙏🏻
我都想問一問意見😙

1. 租房既 budget :
租£1,000或以下

2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : 原本想Birmingham ,但有fd 係Ipswich 提議去佢呢區,你熟呢區嗎?

2. 你需要幾間房 :
1-2

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) :
0.5 hr

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :
唔需要

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :
治安>價錢>交通

萬分感激
10k gbp你唔洗考慮買樓住,倒不如認真工作儲個錢先
如果唔係高薪工作,我甚至會叫你唔好局限係倫敦工作
其實主要係校區的話,你又唔係咁需要係倫敦返工,點解唔諗私校,何必捱貴樓,成績亦有保證d

英國樓同香港樓唔同,雖然好校區叫好d, 但唔係一定貴買貴賣到,亦唔係一定有人可以接頭
唔識 Ipswich .........

我俾呢個圖你去搵... 綠色安全, 紅色危險.

唔係, 唔租屋個陣, 我只係硬堀俾租屋嘅錢. 任何apartment 要收我嘅錢, 全部都係owner 俾. 我只係要俾coucil tax, 電煤. 連水都唔洗我俾.
感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞