UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
中學校區其實得fulford, Archbishop Holgate’s School, 同all saints, 同huntington 係好d, 後兩者只係入到大學咁解huntington 附近有間joseph rowntree school, 其實成績都好,不過唔係outstanding

我會叫你揀huntington 附近,因為小學上中學有後備,然後小學亦有間叫new earwick 同埋haxby 附近幾間都係成績好既,雖然都唔係outstanding school

所以住的話我會揀haxby, 或者wigginton, crime rate 係yo32 應該都唔算高的

之後缺點就係交通真係唔方便既,渣車去返m1 要25分鐘,如果要火車落倫敦,你剩係入york city center 都已經用左你半粒鐘,仲要諗地方泊車

同埋320k 應該都係屬於小三房甚至差少少質素既屋,你都要預左必然要裝修
Eton 咩以前有錢就讀得,而家都係架,不過係講緊超有錢之嘛而家窮既每年都係幾友入到,係人都知係邊幾個係讀書既,唔會變架
係,有connection 會易入啲咁解
知道有香港人喺果度讀,父母專業人仕,屋企未算超有錢,但係小朋友好聰明
1. 租房既 budget :
租£1,700或以下
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London (zone2-3) (因為一定要入central London 返工)
2. 你需要幾間房 :
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) :
0.5 hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :
唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :
治安>交通>價錢>校區

唔該樓主
不嬲都有香港人係在讀,經常每年都有三四個係亞洲人,屋企未算好有錢入到去都係受苦,陰功
都係睇人嘅啫,超有錢都可以humble 同低調,特別係仲細嘅時候,不過要預咗白鴿眼嘅人佔一半。
普通independent school 呢個情況唔嚴重
唔低調架大部份都,圍內起碼知晒你老豆老母係邊個,唔係白鴿眼問題,係人地去打polo, 去club 打golf, 撐下艇,講緊係自己有隻馬,有隻艇

普通independent school, 我就無遇到呢d 問題
1. 租房或買屋既 budget :買樓 100k-150k
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) :manchester
2. 你需要幾間房 :2-3
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): house
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :唔洗
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 價錢 治安 交通
因為你budget 低, 所以你都知你搵嘅樓, 實會有取捨.

我估計你呢個budget , 最近磅嘅就係Bolton 對落嘅地方. Bolton 係麻麻地嘅, 不過佢對落嘅地方還好, 我有香港朋友一家4口之前住個度, 無問題.

我估你可能會搵到d 細3房., 即係第3間房只夠擺雜物, 或者夠擺一張單人床. 下面條link 你主要注意嘅係, 唔係全部係freehold 黎.無寫明嘅你要打去問. 我估你主要都可能搵到2房only. 另外個度係必須楂車, 唔會有metrolink 個d 架啦.

我諗呢個係最接近你可以接受嘅取捨.

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E1003707&minBedrooms=2&maxPrice=150000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=1.0&propertyTypes=bungalow%2Cdetached%2Csemi-detached%2Cterraced&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&viewport=-2.47345%2C-2.33543%2C53.5139%2C53.5596&keywords=
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞