UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
有d broker有收費有d唔收 間間唔同
壓20%真係過份D, 假膠都唔係咁浪費人時間
所以到今日個agent都未開到單 我就入左伙
獨立既broker多數要收錢
有d地產公司會有自己既mortgage broker,完全唔洗錢
你睇樓果陣可以問下地產agent佢地有冇自己broker,或者介紹相熟既broker

以下我自己親身經歷
去睇A地產公司既樓盤,個agent知我地未搞mortgage,就話佢地公司有broker可安排電話幫我搞。咁就傾完一次電話聽broker講解,再跟佢指示email交文件啦

但係當我等緊佢broker出AIP既時候,我睇中左另一間B公司既盤...咁我就同A公司broker講,唔好意思我唔打算幫襯你地公司喇,你可以停手唔洗搞,我自己再出去搵broker搞份野啦。

點知佢話,雖然你唔係睇中我地公司樓盤,但你搵到心儀既樓我地都會鄧你開心,我地係會繼續提供免費mortgage broker服務俾你,等你可以有AIP向B公司出價。之後佢直頭幫我同銀行搞埋mortgage decision in principle,亦都有同B公司update我地搞mortgage既進度。成交之後我order左個蛋糕同一張thank you card送去A公司office

希望你都遇到好既agent/broker
你壓20%都有業主賣比你?
利害
我鳩估:佢意思係已經搵左其他既盤買左,仲搬埋入去住
個agent抬價
咁我睇岩,咪出市價有咩問題 有幾假膠
抵佢同業主仲未放到盤
我搵左新盤買啦 彩佢都傻 咁撚無品
正解,agent出價咪又係鳩估 我只係參考返成個postal code 果區
出一個我認為佢值既價 唔通佢開價高20%我就要硬食
以為講緊每個睇啱嘅盤都壓20%
Wembley 點睇
上星期去睇 rb 去過,初步睇場館附近既 apartment 感覺唔錯
試左幾耐?
日日 早午晚 rightmove 見啱就禁制
2星期左右最少都會有幾間睇
要留意番, 近場館附近, 有比賽嘅話係會堅嘈同多人.

我估最好係有賽事個日去望下周圍環景, 而且個d 時間近場館附近好多醉酒佬.
做咩要同自己過唔去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞