UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
我買樓既宗旨係唔買斜路樓
英國人做野西就係人都知,起層樓係斜路,個地基難做自然又差d, 層樓既loading 又易側埋一邊
近tram 嘅地方, 又要治安好嘅, 其實係無. 最近磅係media city 個邊, 不過價錢一定out 你budget.

我個人會揀stockport 個邊.
如果去到300k呢?
話説如果你一定要tram 嘅話, 我諗你唔買得house, apartment 可能會多d choice. 不過, 全部leasehold.

另外, 住manchester 楂車係差唔多必須. 你租都仲話可以租apartment 住近tram station. 你買嘅話, 你要買house 嘅話, 又要近tram station 我差唔多可以講係無. stretford tram station 個邊d house 嘅價錢上到400k -500k, 我不如住倫敦.

你要揀係manchester 住嘅話, 又諗住係個度買house 嘅話, 我睇唔到方法係可以唔楂車. 我識嘅朋友, 住manchester 嘅, 10個裡面10個都要楂車.
好似出左 report 話英國二月份樓價係倒升番轉頭
係一定要買左嘅首一年內?定係到步後一年內夠就得?
總之就係買樓前364日到買樓之後364日內住夠183日就得。
我估你呢d 問題直接問個agent. 間間都唔同.
Surrey呀, london西邊
租嘅話, 理論上你屋主係買左基本火同水險個d.

content 保險就要另外買嘅. 不過就睇你係咪住apartment. 我之前住apartment, 無人會入到屋, 樓下要過5關斬6將先入到屋苑內, 所以我無買.
£800一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞