UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
有ground rent 唔算新樓啦
1. 租房或買屋既 budget : 租£800或以下
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Leeds 或者 Sheffield
2. 你需要幾間房 : 1
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 45 mins to 1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安 > 價錢 > 交通

啱啱開始做功課, 暫時睇中呢2個地方, 都多人話整體唔錯,淨係同老婆2個人過英國, 唔該哂巴打
大家做mortgage會睇/留意d咩
fixed rate period & rate?variable rate?罰息期/%會唔會比較埋?
怕之後可能影響remortgage執靚條數
係唔係間間銀行都有mortgage link 咁上下嘅野
1. 租房或買屋既 budget : 租£1300或以下
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London
2. 你需要幾間房 : 1
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 45 mins to 1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安 > 價錢 > 交通

2個大人 加隻狗
唔該樓主
樓主

留意返留言#97
好多銀行都要有三年英國住址證明…要打上去問清楚
同問
依家咁既時勢㨂兩年定五年fixed rate好啲
五年個息靚啲 但若果之後減息就要焗俾
我見依家頭幾年fixed rate 係3-4
後尾variable 去到6-7
3-4% 我覺得行5-10年都ok 反正筆數負擔到就算
如果你怕俾多左息咁可能揀個罰息期短d嘅?
咁到時就轉按解決
其實都係博大細
寧願2%fixed rate (比5年個rate高小小) 但穩定 到時再轉按
Variable 減息都可能要三四年
問左好多high street bank
無permanent resident 要25% deposit
有無邊啲唔係?想搵返啲大又信得過mortgage lender
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞