UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
london 區420k 上限。 其他所有London 以外嘅地方250K, 睇你買邊度即係
After discount之後個價
即係話原價就350k(non-London),600k(London)
我理解有冇錯?
咁應該都有兩房揀吖
用俾land registry個成交價為準,佢俾你嘅discount如果係事後回水就唔計

600k 有2房啦,要睇吓係咪你嘅心水區,旺啲嘅2房係會過600k架

ref: https://www.barratthomes.co.uk/new-homes/dev001400-western-circus,-acton/
個問題唔係600k 咁簡單. 係要個發展商指明個個盤係可以用first time scheme 去買先係最難玩嘅地方. 唔係所有賣緊嘅新盤, 都可以用first time scheme 去買.

好似呢個係manchester 嘅盤咁, 如果可以用first time scheme 嘅話, 佢係會寫明折扣後係幾錢

https://www.latimerhomes.com/new-build-homes/manchester/homes-salford/media-city-apartments-high-definition

我搵過好多london 嘅property developer, 好多都係話coming 會有first home scheme, 完全搵唔到現有俾你用first time scheme 嘅盤.
呢個盤睇落幾唔錯,兩房 640k,但加多少少 100k 就有三房
面積多二百幾呎,自住唔錯
我細仔就嚟去英國讀書
想問下知唔知住宿既話downing students好無
The Lyra (which is 應該係North Acton個邊)
原來近central london都有呢啲budget既freehold
Charlton近球場唔驚嘈或者球迷搞事咩?
呢排搵地區搵到灰灰哋
想問下同一個價錢 一間遠啲既house同市中心既flat 大家會點揀 兩樣都係freehold 唔知點取捨好
住係唔近球場附近就無問題.
同樣freehold 同樣size 黎計, house 同flat 係真係個人取向.

house:
- 有花園, 小朋友個陣係有個地點俾佢同佢 d friend 去social. UK 嘅人好睇重呢個
- 有個loft 擺大量雜物, 好似行李箱呀, 盒呀, 唔係常用嘅大件野, 全部擺晒係個度慳位好多
- 長遠升值潛力通常比flat 好, 亦較容易甩手.
- 多左maintainence 嘅野做, 不過同時亦多左改動或改良嘅空間.

Flat
- 保安係一定會好過house, 因為地下點都會有個閘
- 唔洗上上落落, 呢點對好多香港嘅老人家係好重要
- 交通通常都係方便過house.
- 少左好多house 要做嘅maintainence, 慳好多時間.
Charlton 好大,無球賽平時好靜,有都只影響到小部分地方
House 點都好過flat,唔會比人亂收service charge

House 你可以年年搵人嚟做維修,做得差可以搵個地二個,flat就無say

以下呢個list flat 都用到,請個handyman同plumber 就得

https://www.schofields.ltd.uk/blog/1887/maintenance-checklist-for-holiday-homes/
Flat 都唔一定有lift 架
有lift 管理費會貴啲
架lift有咩事又可能要夾錢整
house, 唔鍾意住市中心
Flat 唔係一定會有閘,好多都無,只係有門,尤其out of london
未必有lift 呢個更加
交通永遠間間屋亦唔同

maintainence 就真係少d, 但係一做就好多時唔係個人做到既
例如物料更換,窗邊老化,滲水等等
lease短同埋較細,一定唔係靚區 就黎入到深山 其他都幾好
Barnet算好區喎
Lease短係真既
你住得十零年後,想轉手就開始難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞