UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
半年穩陣, 仲要預個賣家隨時Pull out 或者你個Solicitor / Survey 發現有問題你想Withdraw
個圈可以再闊啲,揾 North Cheam / Worcester Park 或者 Carshalton / Wallington 嗰啲範圍嘅屋同埋學校。
係咪唔可能點都要租左先?
因為呢度買間屋, 需時由3個月一路到2年都可能.

好多時唔一定係你慢, 係對家慢, 對家有問題, 屋契有問題, search 有問題, proof of fund 拖好耐, notary certification 攪好耐, 你個律師唔應機, 對家唔應機, 對家有chain, 乜撚都可以發生呢度.
呀..呢度係未計你買左間屋之後, 要做小型裝修. 個度又係可以玩你3個月到1年不等. 因為裝修郁到d 牆要搵council planning permission 又2個月到半年不等.
凶宅無問題
睇完上面對話
想問下小學插班定派位
派位就租靚地方 慢慢再搵平少少嘅樓
1. 租房或買屋既 budget :買樓 200k-300k
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : commute towns around London
2. 你需要幾間房 :2
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): either
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : No
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安 交通 價錢
派位
其實係咪派到想入既學校之後再搬遠啲都無所謂
只係喺同一個council係無所謂
可以選擇唔轉學校
但如果轉咗council 就要轉學校
巴打,我想請教:

你以前住嗰度,完全私樓但係 Rented from Council 有 1. 呢個情況我試用d 超貴區 (e.g. Wentworth) Postcode check 都係咁。係唔係真係幾貴區點都會有一間 council 租出嚟嘅 property?
首post 係1. 相關網站 個度, 第3條link.
係, 呢度城市規畫係咁嘅, 一堆私樓area , 會有一部份係council house.

你買到嘅屋, 有2個可能

1. 主要係私樓area, 裡面有小量council house 係某一角
2. 成個area 都係council house, 前屋主買左, 變成 ex-council house 賣出市場.

即係最理想係你買point 1 而唔近council house 個一角. 次一等係point 1 不過鄰接council house, 最後係ex-council house. 價錢自動反影係樓價, 你會知邊d 係最理想, 邊d 係ex-council house.

不過先講明, 近council house 唔一定有問題. 等同香港嘅富貴公屋住嘅人唔一定窮, 隨時有錢過你. 不過窮嘅area 裡面嘅council house , 好似london 嘅grove park station, 就惡名遠播. 童黨嚴重.
你budget 所限, 即係你買到嘅一定係leasehold. 即係話你買屋首先要知個service charge 同ground rent 係幾錢. 你劈頭第1句就要問呢個. 跟住問佢地加個pattern 係每年加幾錢. 跟住就係leasehold 仲有幾耐到期. lease 短過100年嘅完全唔洗諗. 最理想係150年+

因為你係咪都要買leasehold , 策略咁就先搵靚區

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E1244181&minBedrooms=2&maxPrice=300000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=1.0&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E1050985&minBedrooms=2&maxPrice=300000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=1.0&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=retirement%2CsharedOwnership&furnishTypes=&keywords=

上面裡面有d flat 係好靚好新淨. 你唯一要加倍注意嘅係, 越靚越新嘅flat, 佢嘅service charge 可以越離地. 唔好俾外觀呃到你. 個service charge 可以每個月食晒你成份糧.
巴打第一條 link 果啲,唔少係 shared ownership 同埋船屋
剩低既真係有啲懷疑... 點解 300k 有 Zone 1 Battersea 果頭都有七百幾呎
UK’s Soaring Mortgage Costs Mean It’s Cheaper to Rent a Home

租平過供
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-02-24/uk-s-soaring-mortgage-costs-mean-it-s-cheaper-to-rent-a-home
唔計船屋,剩低 4 間係 Clapham Junction 大站附近 4 間,應該係我不時搭火車經過,望到車站附近既新樓
有兩間係講明要 cash buy only,肯定有古怪 - 我可以 cash buy 都唔會諗(因為要諗將來有冇人接貨)
剩低既... 聽講果頭治安有啲雜....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞